Hoppa till huvudinnehåll

Gaydar, anyone?

Kan du ana dig till vad folk har för sexuell läggning? Då har du en bra gaydar.

Det understryks ofta att folk inte ska behöva kategorisera sig och sin sexualitet, ändå verkar det som om det ligger stolthet i att ha en bra gaydar. Åtminstone verkar folk tycka att det är lustigt om man inte har någon alls, så som jag. Jag vet inte om det är så att min gaydar är sönder eller om jag aldrig utvecklat en, men jag blir alltid lika naivt förvånad när folk visar sig vara det ena eller det andra. Fler av mina vänner har även roat sig med att testa min felande sexuella radar på krogen genom att peka ut folk och fråga vad jag tror. Jag är hopplös, min gaydar plockar inte upp några som helst signaler.

Det är inte så att jag utgår från att alla ska vara hetero, men det kan faktiskt vara så att jag inte bryr mig särskilt mycket. Jag hör till dem som anser att sexualitet är väldigt privat, som en egen jätterolig hemlighet, något som man får utveckla och undersöka hela sitt liv helt i fred och som aldrig kan tillhöra någon annan (som t.ex. en partner) eller vara allmän egendom. Den är en viktig del av vår identitet, men jag anser inte att den är definierande. Därför har jag hittills inte brytt mig om att jag inte vet vem som är vad, men på sistone har jag börjat fundera om den här inställningen är sårande istället för liberal.

Det finns ju faktiskt människor som har ett behov att öppet tala om sökandet, att komma ut ur skåpet (vare sig det är som homo, hetero eller pick 'n' mix), att ropa över gator och torg för att känna "det här är JAG". Och där sitter jag sen och inte bryr mig, jag kanske rycker lite på axlarna och ler obekymrat. "För mig får du vara vad du vill" menar jag ju, men för den som tvärtemot mig känner att deras sexuella läggning faktiskt är definierande för deras personlighet så är det ju onekligen lite antiklimax att få ett "kiva för dig" som svar.

Vad tycker ni, är det fel att inte bry sig om vad en människa har för sexuell läggning?

 • Våld i parrelationen: 130 000 misshandlade och 20 döda i Finland

  Hemmet är den farligaste platsen för kvinnan.

  En färsk rapport från Institutet för hälsa och välfärd visar alarmerande uppgifter om våld i parrelationen i Finland. 130 000 misshandlades av sin partner i fjol och 20 dödades. Av dem var 17 kvinnor och tre män. Trots att våld i parrelationen är vanligt och utbrett, tiger de flesta. Var tredje kvinna berättar inte om våldet för någon och bara var tionde gör en polisanmälan.

 • Fackelbärarna redo inför årets luciakröning

  FBK:are ser fram emot fackeltåget.

  På luciadagen vänds allas blickar mot luciatrion och lucia som ska få sin krona. Något man kanske inte riktar lika mycket uppmärksamhet mot – men som bidrar stort till stämningen på luciadagen – är fackelbärarna.

 • Rekordmånga finländare får skatteåterbäring på tisdag

  Staten betalar rekordmycket skatteåterbäring, 2,9 miljarder.

  I dag är den dagen som omkring 3,6 miljoner finländare får ett litet bonus på kontot i form av skatteåterbäring. Staten betalar rekordmycket skatteåterbäringar i år, omkring 2,9 miljarder euro.

Nyligen publicerat - X3M