Hoppa till huvudinnehåll

Tvål med havssand

Tvål med havssand
Tvål med havssand Bild: Svenska Yle/Strömsö alexandra de paoli

Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand. Sand är ett perfekt slipmedel för trägolv, utedass, ingrodda stekpannor och faktiskt också händer. Havssanden har små runda korn som slipar mjukt och försiktigt, men man ska ändå undvika att ha den här tvålen i ansiktet eftersom huden är extra känslig där.

Sandtvålen har fått färg och doft av Medelhavet, så den blir också en skön påminnelse om syligare breddgrader.

– Alexandra –

Alexandra på stranden för att samla sand till tvålen

Det här behöver du:

- Glycerintvålmassa
- Blå tvålfärg
- Eterisk olja, rosmarin och lavendel
- Sand med små runda korn
- Tvålform i plast eller trä. Tomma mjölk- och juicepaket är också bra.Tvålmassan skärs upp i mindre bitar
1. Skär upp tvålmassan i 2 cm stora bitar.
2. Lägg bitarna i en plåtbunke och sätt i ett vattenbad på spisen.Tvålen färgas i en vackert ljusblå nyans
3. Lyft ur tvålmassan ur vattenbadet när den har smält.
4. Blanda i tvålfärgen. 3-5 droppar är lagom till 100 g tvål. Se till att färgen är avsedd för tvål, vanlig livsmedelsfärg har en tendens att färga både porslin och händer.Med eterisk olja ger man tvålen en härlig doft
5. Nu kan du droppa i eterisk olja. Jag valde rosmarin och lavendel som doftar som luften vid Medelhavet, men det går precis lika bra med vilken doft som helst.
Ca 30 dr eterisk olja är lagom till 100 g tvål.
6. Rör tvålmassan tills den börjar bli tjockare. Häll i sanden. En matsked är bra till 100 g tvål.Försök få sanden jämt fördelad i tvålmassan
7. Rör lite till så att sanden fördelas i tvålmassan och häll sedan snabbt upp den i en form. Här kan det hända att tvålen stelnar så snabbt att du inte hinner få i den i formen. Då är det bara att sätta tillbaka den i vattenbadet och röra lite så att den mjuknar igen.Nu får tvålblocket stelna!
8. Låt tvålen stelna. Det tar några timmar i rumstemperatur, en halvtimme i kylen eller 10 minuter i frysen.
9. Kläm försiktigt ut tvålen ur formen och skär upp den i lagom stora bitar.En färdig bit tvål....som både är vacker och doftar gott..

..och som man blir riktigt ren av!

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till schampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad - naturens eget plåster

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.