Hoppa till huvudinnehåll

Finland bärgar inte Vrouw Maria

Vraket Vrouw Maria i Skärgårdshavet
Vraket Vrouw Maria i Skärgårdshavet Bild: Museiverket/Jukka Nurminen vrouw maria

Finland planerar inte att bärga vraket av fartyget Vrouw Maria eller dess last, enligt kulturminister Stefan Wallin (SFP). Däremot ska en Vrouw Maria-utställning öppnas i Finlands sjöhistoriska museum nästa år.

Senare kommer utställningen att flyttas till Stockholm och Amsterdam.

I ett brev till Rysslands kulturminister Aleksandr Avdejev lyfter Wallin fram de finländska forskningsprojekten som gäller Vrouw Maria.

Tack vare projekten har man fått fram betydande information om fartyget och de värdeföremål som fanns ombord.

Wallin betonar att syftet med undersökningarna har varit att garantera att vraket är skyddat och att man under undersökningarna har följt internationellt godkända forskningsmetoder och principer

Det har förkommit spekulationer om att fartyget ska bärgas och bli museiföremål i stil med Vasa-skeppet i Stockholm. Ryska investerare har varit intresserade av att finansiera ett bärgningsprojekt.

Vrouw Maria var ett holländskt handelsfartyg som var på väg från Amsterdam till S:t Petersburg när det sjönk i en höststorm år 1771. Som last hade fartyget bland annat flera konstföremål som ingick i Katarina den storas konstsamling. Därav det ryska intresset för vraket.
(Av Mia Welling)

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje