Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsplikt under fortsättningskriget

Sommaren 1943, under fortsättningskriget, jobbade Christina Berger och Berit Neumann-Lund på Stor-Sarvlax gård i Pernå. För dem var det en härlig tid.

Informationsruta

Musik: Ulla Billquist: Alldeles för mycket blommor (1943)

Arbetsläger för skolflickor ordnades i Finland under fortsättningskriget. För skolbarn var det en plikt att på somrarna resa till gårdar och hjälpa till med jordbruket.

Christina Berger och Berit Neumann-Lund jobbade under somrarna under fortsättningskriget på stora gårdar. Här berättar de om ett arbetsläger på Stor-Sarvlax gård i Pernå sommaren 1943.

Arbetslägret var inte obehagligt, tvärtom hade de en jätterolig tid i gårdsarbetet. Flickorna arbetade från sju på morgonen till sju på kvällen, med matpaus. De minns kålpanterandet i gassande sol och hällregn.

Christina och Berit fnissar och berättar om alla detaljer, om den slemmiga havregrynsgröt, om nöjen och arbete. Det var ont om mat, till lunch fick man lingonsylt och hålkaka. Och på söndagarna franskbröd.

Skolflickorna fick betalt för sitt arbete. Pengarna gick åt till nöjen, biografen. Flickorna begav sig också till danser varje gång de hade möjlighet. De smög sig ut och cyklade 30 km bara för att få dansa. Men man kunde också cykla för att simma i närheten på söndagarna.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet