Hoppa till huvudinnehåll

Gjut dinosaurieägg av gips till påsk och fyll med blommor

Blomarrangemang i gipsägg.
Påskägg i gips med dekorativa blommor. Blomarrangemang i gipsägg. Bild: Svenska Yle gipsägg

Det här är det perfekta ägget gjort av människohand. Det ser ut som riktigt äggskal och ska hanteras lika varsamt, men det är gjort av vanligt hobbygips. Vill du lägga stora dinosaurieägg gjuter du dem själv inuti ballonger.

Räkna med ett och annat misslyckande då du testar den här utmanande och roliga tekniken. Gör flera ägg så gör det inget om något går i kras.

Material:

 • gipspulver
 • lämpliga ballonger, gärna billiga och tunna
 • skål eller litet ämbare
 • tratt, modell mindre
 • ris eller sjögräs
 • plasttuber eller provrör
 • blommor

Gör så här:

 1. Börja med att blåsa upp ballongerna så att de mjukas upp.
 2. Blanda gips för en ballong åt gången. Beroende på ballongstorleken kan du räkna med 2-3 dl gipsvälling per ballong. Obs! Blanda till gipset enligt anvisningarna på förpackningen. Gips kan köpas i hobbyaffären.
 3. Fäst tratten i ballongen och häll i så mycket som möjligt av gipsblandningen.
 4. Ta bort tratten och blås upp ballongen till önskad storlek. Bind ihop och börja genast rulla ballongen, så att gipsmassan fördelas jämnt inuti.
 5. Fortsätt att rulla tills härdningsprocessen startar. Du märker att ballongen blir varmare när gipset börjar stelna.
 6. Ställ undan ballongen och låt gipset stelna i lugn och ro, gärna över natten.
 7. Klipp sönder ballongen och skala av den från gipsägget. Vanligtvis har det uppstått sprickor under torkningen, så var försiktig och förstora hålet efter behov.

Dekorera äggen

Fyll äggen med lite ris eller sjögräs eller en hoptrasslad härva av t.ex. aluminiumtråd, stick in plasttuberna eller provrören i konstruktionen. Fyll med vatten och placera blommorna. Hantera äggen varsamt.

Värpning på gång Häll gips i ballongen Var försiktig! Spruckna ägg...
Ett blomsterarrangemang i påsktider.
Ett blomsterarrangemang i påsktider. Bild: Svenska Yle gipsägg

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.