Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund förutspår svåra förhandlingar

Göran Djupsund
Göran Djupsund Bild: Yle djupsund

Inom partierna har rösterna varit samstämmiga om att regeringsförhandlingarna kommer att bli svåra. De tre största kan ändå komma överens, tror professor Göran Djupsund.

Det finns inte ett enda parti i Finland som frivilligt blir i opposition. Centern tappade så fruktansvärt mycket i det här valet så de inser att de inget har att göra vid de här regeringsförhandlingarna. De övriga partierna lär nog kunna kompromissa, säger Djupsund.

Han poängterar att vi har så många historiska exempel på var partier har svängt i mycket centrala frågor, om inte över en natt så under en vecka bara för att kunna vara med i regeringen.

- Jag minns något val med Vänsterförbundet och ordföranden Suvi-Anne Siimes, där det var riktigt chockartade vändningar för att partiet skulle kunna vara med i regeringen. Det finns en god möjlighet att så sker även denna gång, bedömer Djupsund.
SFP:s sits?

Det är inte omöjligt att SFP kunde komma in här, säger Djupsund. Om Samlingspartiet skulle bilda regering bara med Sannfinländarna och Socialdemokraterna så skulle Samlingspartiet vara ganska ensamt på den ena kanten när det gäller vissa social- och välfärdsfrågor.

I en sådan regering skulle det finnas en stor samstämmighet bland Sannfinländarna och Socialdemokraterna i en del frågor .

- Men Samlingspartiet behöver en samarbetspartner i sin mera borgerliga marknadsliberala flank i regeringen, anser Djupsund.
Den nischen fyller SFP bäst. Inget annat parti kan fylla den.

Han konstaterar också att Samlingspartiet och SFP har samarbetat bra i den här regeringen och det är ett ytterligare argument.

Om SFP inte skulle komma med i regeringen utan Kristdemokraterna, hur skulle det gå för det svenska om SFP inte är med?

- Kristdemokraterna skulle sälla sig till samma flank som Socialdemokraterna och Sannfinländarna så det är inte lösningen ur Samlingspartiets perspektiv, säger Djupsund vidare och bedömer deras medverkan som ytterst osannolik. Om vi antar att det blir en sådan regering är det frågan om vad som är bättre och sämre.

SDP värnar också om svenskan
Socialdemokraterna är ju också en av svenskhetens starkaste värnare vid sidan av SFP. Sannfinländarna skulle vara ganska ensamma om sin antisvenska politik i regeringen.

Om vi tänker oss att det blir en regering som kompromissar om det mesta. Hur ska det gå för dem som proteströstat på Sannfinländarna och väntar sig något nytt, hur besvikna ska de bli?

Soini får utdelning i annan valuta

Gällande de ekonomiska frågorna anser Djupsund att det inte finns speciellt mycket utrymme mera när Finansministeriet har lagt ramarna för nästa regeringsprogram.

- Min rädsla är det att Soini betalas i en annan valuta - den kan vara en mera restriktiv flyktingpolitik, lägre ulandsbistånd som inte kostar så mycket men som ligger dem symboliskt nära om hjärtat, frågor som är laddade ur ett negativt perspektiv ur min synvinkel sett, säger Djupsund.

Det handlar om "antifrågor" så som antiminoritet, antiutlänningar och antiflyktingar - en sådan valuta kanske Soini är nöjd med för att få någonting att kasta i gapet på sina anhängare.


(Av Anna Savonius)

Kommentarer

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val