Hoppa till huvudinnehåll

Från landsbygdsparti till sannfinländare

Sannfinländarna är efter riksdagsvalet 2011 Finlands tredje största parti. Det trodde ingen 1996.

Sannfinländarna är EU-kritiska, nationellt och kristet sinnade och försvarsvänliga. Partiet vill även göra svenskan till ett valfritt ämne.

Sannfinländarna grundades av resterna efter Finlands landsbygdsparti som gick i konkurs 1995. Den första partiledaren 1995–1997 var Raimo Vistbacka, som också var partiledare för Lantbygdspartiet åren närmast före dess upplösning.

Ingen trodde riktigt på Sannfinländarna och i kommunalvalet 1996 fick partiet inte ett så stort understöd. Från 1997 har Timo Soini varit partiledare.

I riksdagsvalet 2003 fick Sannfinländarna tre mandat: Raimo Vistbacka, Tony Halme och Timo Soini. I riksdagsvalet 2007 fick partiet fem mandat.

Den största segern innan riksdagsvalet 2011 fick sannfinländarna i kommunalvalet 2008. Där fick partiet 5,4 procent av rösterna och 442 mandat, vilket var en fyrdubbling jämfört med kommunalvalen 2004 då partiet fick 106 mandat.

I EU-parlamentsvalet 2009 fick Sannfinländarna ett mandat och kom för första gången in i parlamentet. I EU-parlamentet sitter partiet i Gruppen Frihet och demokrati i Europa, tillsammans med bland andra Dansk Folkeparti och United Kingdom Independence Party.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.