Hoppa till huvudinnehåll

"Sannfinländarna är högerpopulister"

Glada anhängare på Sannfinländarnas valvaka
Glada anhängare på Sannfinländarnas valvaka Bild: Yle sannfinländarnas valvaka

Sannfinländarnas placering på linjen höger-vänster har väckt en del huvudbry, men professor emeritus i statslära Tuomo Martikainen har en klar åsikt i frågan.

Sannfinländarna hör enligt Martikainen till gruppen europeiska högerpopulister, trots att Timo Soini kallar sig rätt och slätt populist.

Att partiet kan betecknas som höger kommer sig av att Sannfinländarna företräder traditionella borgerliga värderingar. Bland dessa finns bland annat en återgång till ett enkelt liv, religion, försvar och finskhet, räknar Martikainen upp i en intervju för Keskisuomalainen.

Högerpopulismen som rörelse kan samla röster både på höger- och vänsterkanten. Populisterna kan få högerröster genom att hävda att de traditionella värdena inte respekteras i samhället. På vänsterkanten kan populisterna vända sig till väljare som oroar sig för arbetslösheten och framtiden. Ytterligare ett inslag i högerpopulismen är enligt Martikainen att man utgör en motvikt till de gröna.

Högerpopulismen saknar en tydlig ideologi, och populisterna kan därför locka många slags väljare. Det är på det här som högerpopulismens genomslagskraft långt grundar sig, anser Martikainen.

Läs också: Populismens frammarsch granskas!


(Av Lasse Gustafsson)

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val