Hoppa till huvudinnehåll

Livlig debatt om Nylands Brigad

Öppna portars dag i Dragsvik.
Öppna portars dag i Dragsvik. Bild: YLE/MIkaela Sonck fanbäraren,Nylands brigad

Den sannfinländska riksdagsmannen Jussi Niinistös åsikt om att Nylands Brigad i Dragsvik är den minst viktiga garnisonen har väckt livlig debatt. Sannfinländarna vill nog fortsätta på den nuvarande försvarspolitiska linjen - men om någon garnison måste läggas ned så skulle det i så fall vara Nylands Brigad, säger Niinistö.Enligt Niinistö finns det varken
militära eller regionpolitiska skäl att ha en garnison i Dragsvik, utan bara språkpolitiska. Enligt Niinistö kunde Nylands Brigad slås ihop med brigaden i Obbnäs.
Uttalandet provocerarNiinistös uttalande har retat upp många kommentarskribenter. Nedmonteringen av det finlandssvenska har börjat, säger signaturen domedagsprofet. Andra kräver att de västnyländska riksdagsledamöterna går till kamp för garnisonen. Man undrar också varför han säger att det enbart är språkpolitiska orsaker som motiverar en garnison i Västra Nyland.Kommendören förundrad

Kommendören för Nylands Brigad, Juha Vauhkonen, förundrar sig i Uusisuomi över att det inte skulle finnas några militärpolitiska skäl för garnisonens existens. Vår uppgift är att utbilda mobila kustjägarstyrkor och det gör vi mycket effektivt, säger han. Riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) är oroad över Sannfinländarnas
inställning till Nylands Brigad.

Visserligen är
brigaden en mycket viktig finlandssvensk institution, och har stor regional betydelse för Västnyland, men
det stämmer inte att brigaden skulle upprätthållas enbart på
språkpolitiska grunder.

Nylands Brigad är bevisligen ett mycket kostnadseffektivt
truppförband. Nivån på utbildningen är hög och brigaden har en klar
uppgift inom försvaret. Brigaden är en länk mellan marinen och armén, säger Blomqvist.

(Av Pia Santonen)

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val