Hoppa till huvudinnehåll

Fantasi och skönhet - att bara vara [och räcka till]

Bild: sluta panta familjerelationer

Som konstnär blir jag berörd när jag arbetar med unga och konst.
Stämningen i rummet, koncentrationen och de underbara verken som skapas ur tomma intet är som honung för själen. Det jag också njuter av är innebörden i det som vi hänger upp på väggen, meningen, känslorna, allt det som blir synligt och möjligt att greppa via det konstnärliga arbetet. När vi uttrycker oss själva, ger oss hän och använder färger, papper, lim kan vi se oss själva utifrån en stund, uppleva vårt liv från en ny synvinkel.

I vårt sökande efter mening och lycka i livet, saknar jag diskussioner om fantasi. Vår förmåga att dagdrömma, att hitta på, att gå utöver gränserna av det konkreta, att fascineras av bladknoppar, att bli nyfikna över varför vinden rör på alla grenar i en björk utom en, att bli entusiastiska över att trycka ansiktet mot ett fönster och få klasskompisarna att skratta flere gånger om, att hoppa jämfota för att det bara finns så massor energi inom oss - allt det här utgör glimtar av livets kärna. Vår förmåga att vara närvarande i det som händer runtom oss, inuti oss, det är en av nycklarna till vår lycka.

Vi är värdefulla för att vi finns. Det som just du har inom dig, är lika
unikt som dina fingeravtryck. Ingen annan kan skapa just det som du kan, oavsett om du blir världsberömd eller spenderar ditt liv med samma grupp personer hela ditt liv, eller gör något helt annat. Bestående värde kommer inte från resultat eller prestationer, utan från varande, upplevelser, att finnas till.

Jag har ett exempel på det jag talar om. Tänk dig en person som är viktigt för dig. Ha den personen i dina tankar en stund. Känn hur det känns att vara tillsammans, hör personens röst, kanske känner du någon doft eller en beröring, eller kommer ihåg en speciell situation där ni delade en fin stund. Vad är det som du kommer ihåg? Hur känns det? Det som vi uppskattar i andra människor är vem de är innerst inne och de stunder då vi får ta del av den kontakten. Det handlar också om en slags varande. Skönheten som finns i att dela gemenskap, kontakt, att kunna vara sig själv med någon annan och bli accepterad.

Tänk dig nu ett annat exempel. En person som har gett dig något som du har önskat en lång stund, det kan handla om en sak, ett gott vitsord eller pengar. Tänk dig vad du upplevde i den stunden, vad du såg, kände, hörde. Känns de här minnena i olika ställen av kroppen? Finns det någon skillnad för dig i hur dessa situationer känns?

Vi blir tränade till att använda våra mentala kunskaper. Vi blir
förnuftiga, rationella, analytiska, kritiska och målmedvetna. Viktiga
färdigheter som hjälper oss framåt, stöder oss i att hitta vår plats i
livet. När de här går hand i hand med en aktiv fantasi, en lyhördhet för vad just vår inre sanning är i den här stunden, en tillit till den mjuka intuitiva rösten i oss som ger mjuka puffar i en riktning som känns rätt fast det kan vara svårt att veta varför, uppstår ett inre samarbete som gör det lättare att acceptera livet som det är, på samma gång som vi strävar till att förverkliga våra drömmar.

Fantasi, skönhet, varande är som de inre väggarna, inredningen och
människorna i ett hus. Vårt intellekt och allting som ingår är strukturen till huset, själva ramarna, som ger ett hölje åt livet inuti, skyddar det mot väder och vind, ger en konkret bas åt innehållet. När vi väljer vad vi gör, tänker och känner dagligen, skapar vårt liv, börjar vi alltid där vi är, med det som vi har. Då är det viktigt att låta fantasin och intuitionen ge upphov till idéena, medan intellektet söker konkreta sätt att genomföra de impulser som kommer inifrån.

När vi låter också fantasin finnas, ger litet efter på våra krav att
lyckas och prestera, hittar vi livsglädjen vid våra fötter. Just nu,
räcker det med att bara finnas till. Just nu, har du tillräckligt. Just
nu, finns det ingenting du skall komma ihåg. Just nu, har du gjort helt
tillräckligt. Just nu är du fin som du är. Just nu.

Nyligen publicerat - X3M