Hoppa till huvudinnehåll

Ta vara på midsommarens bästa doft - gör en skrubb av björkens späda blad

En glasburk med hemlagad björkskrubb som används som peeling.
Björkskrubben tar skonsamt bort döda hudceller och återfuktar huden. En glasburk med hemlagad björkskrubb som används som peeling. Bild: Elin Skagersten-Ström / Yle peeling,hudvård,hygienprodukter,Gör-det-själv,björk,kosmetiska produkter,naturkosmetika,Strömsö (tv-program),Peeling

Vissa dofter vill jag spara och ta fram senare, som pepparkaksbak vid jul, svampskog i september och nyutslagen lövskog i juni.

Av färska björklöv kan man göra en kroppsskrubb som gör huden både mjuk, len och sommardoftande. Ta med skrubben i duschen eller bastun och njut av den friska sommarkänslan. Det är en fantastisk upplevelse att komma till nyårsfesten och dofta midsommar.
Skrubben håller sig i 6-12 månader så plocka lite mer blad än du behöver och frys in dem så att du kan göra ny skrubb hela vintern igenom.

Det här behöver du:

 • 1 dl färska björklöv (Plocka dem helst under juni månad, sedan blir de lite för grova.)
 • 5 dl finkornigt havssalt eller annat salt
 • 2 dl olivolja
 • 1 msk honung

Så här gör du:

1. Lägg alla ingredienser i en stor skål
2. Kör med stavmixer tills allt är finfördelat. Skrubben ska ha samma konsistens som lite torr pesto.
3. Lägg i en ren glasburk med tättslutande lock.
4. När du ska använda skrubben, ta en varm dusch eller bada bastu. Gnid in hela kroppen med björkskrubb. Duscha av och vänta en stund så att oljan får dra in i huden. Torka sedan med handduk som vanligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till schampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad - naturens eget plåster

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.