Hoppa till huvudinnehåll

Information om radioaktivitet från Tjernobyl

Den åttonde maj 1986 flyr folk från Kiev till Moskva men inrikesminister Kaisa Raatikainen i Finland menar att allt är väl

I maj 1986, en vecka efter olyckan i Tjernobyl sprider sig oron i Kiev dit vindar för radioaktivt nedfall. Folk reser med tåg och flyg till Moskva, men det är svårt att säga hur många som lämnat allt och flytt och vilka som bara tillfälligt lämnar staden.

I Finland är dock allt lugnt. I alla fall enligt inrikesminister Kaisa Raatikainen. Kaisa Raatikainen tillbakavisar alla beskyllningar om att myndigheterna har tillbakahållit information om det radioaktiva nedfallet.

Läs mera:

Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet