Hoppa till huvudinnehåll

Lekfulla ledtrådar i vardagens labyrint

Bild: sluta panta familjerelationer

Vad skall jag skriva bloggen om då idag? Förra gången skrev jag om
fantasi, skönhet, om att bara vara. Nu är jag tom på ord. Det är säkert
för att jag upplever att jag måste skriva något klokt när jag helst av
allt skulle äta godis, njuta av solen och lata mig. Ofta i diskussioner
med unga kommer lättja, att vara lat, upp som en dålig sida, något som vi borde jobba bort.

Jag förstår den synpunkten, speciellt om den härstammar från trötta
föräldrar som jobbar mycket och skulle vilja att någon annan sköter disken på kvällen. På samma gång ser jag också lättja som en viktig signal. Den talar om viljan att ta det lugnt, chilla, slappna av. Det finns en röst inom oss som vet att livet bär, att viktiga idéer och potential mognar just när vi inget gör. Än bättre om vi njuter av den stunden.

Chokokaka till morgonmål, långa videokvällar med en kompis, pyjamaspartyn, sommarsoluppgångar efter en vaken natt. Det kombinerat med förverkligade idéer, dagdrömmerier som förankras i vardagen med hjälp av små konkreta steg, att medvetet sålla ut dina egna tankar från andras för att lära dig känna igen det som är Viktigt För Just Dig. Livet existerar i laddningen mellan vila och agerande, mellan nuet och drömmarna, mellan spänning och avslappning.

Vi existerar i korsningen av våra goda sidor och våra dåliga sidor, det är i kärnan av de här som just vår unika syn på världen föds. De finaste tänkarna, de mest inspirerande musikerna, de starkaste ledarna i vår värld har alla lyssnat på sitt innersta och det som lockar dem. Den där musiken inom dig, orden som förtrollar, aktivitetena som väcker din inre gnista, filmerna som du kunde titta på i timmar och timmar - de är dina ledtrådar som för framåt.

Så när du får beröm för din ambition, intelligens, snällhet, att du alltid
är positiv, dina ledarskapsförmågor, din matematikbegåvning eller vad som helst, glöm inte bort din lättja, din sårbarhet, din känslighet, ditt motstånd, din envishet och alla de andra kontrasterande egenskaperna, som också utgör den du är innerst inne. Det är hela du, utan censur, som vi vill lära känna.

 • Våld i parrelationen: 130 000 misshandlade och 20 döda i Finland

  Hemmet är den farligaste platsen för kvinnan.

  En färsk rapport från Institutet för hälsa och välfärd visar alarmerande uppgifter om våld i parrelationen i Finland. 130 000 misshandlades av sin partner i fjol och 20 dödades. Av dem var 17 kvinnor och tre män. Trots att våld i parrelationen är vanligt och utbrett, tiger de flesta. Var tredje kvinna berättar inte om våldet för någon och bara var tionde gör en polisanmälan.

 • Fackelbärarna redo inför årets luciakröning

  FBK:are ser fram emot fackeltåget.

  På luciadagen vänds allas blickar mot luciatrion och lucia som ska få sin krona. Något man kanske inte riktar lika mycket uppmärksamhet mot – men som bidrar stort till stämningen på luciadagen – är fackelbärarna.

 • Rekordmånga finländare får skatteåterbäring på tisdag

  Staten betalar rekordmycket skatteåterbäring, 2,9 miljarder.

  I dag är den dagen som omkring 3,6 miljoner finländare får ett litet bonus på kontot i form av skatteåterbäring. Staten betalar rekordmycket skatteåterbäringar i år, omkring 2,9 miljarder euro.

Nyligen publicerat - X3M