Hoppa till huvudinnehåll

Rosenlassi

Rosenlassi svalkar i sommarvärmen.
Rosenlassi svalkar i sommarvärmen. Rosenlassi svalkar i sommarvärmen. Bild: YLE/Strömsö rosenlassi

Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien. Jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta. Omvänt gillar jag när jag kan smörja ätbara saker på kroppen.

Slå upp rosenlassin i ett vackert glas och häll det som bli över i en liten skål för att smörja på solbrända näsor och axlar. Rosenvattnet och honungen lindrar brännskadan, mandeln återfettar huden och yoghurten svalkar skönt. Den här drycken smakar kanske lite ovant i början, men när man har vant sig är den en riktig sommarhöjdare.

– Alexandra –

Alexandra och Anne njuter av solen

Det här behöver du:

2 dl tjock naturell yoghurt, typ turkisk
1 banan
10 sötmandlar
1 msk honung
½ dl rosenvatten

Gör så här:

1. Lägg yoghurt, banan, mandel och rosenvatten i en hög kanna.

2. Kör med stavmixer tills mandeln är ordentligt finfördelad och yoghurten skummar.

3. Servera väl kyld i ett vackert glas.

4. Smörj in solbrända hudpartier med rosenlassi och låt lassin verka i minst 20 minuter. Skölj sedan av.

Yoghurt hälls upp i kannan
Med en stavmixer blandar man enklast ihop lassin
Resten av lassin i en skål
En serveringsklar rosenlassi

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad - naturens eget plåster

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.