Hoppa till huvudinnehåll

Korpo och Tammerfors på Stafettkarnevalen 1989

Två finlandssvenska skolor, i Korpo och i Tammerfors, tränar inför årets idrottshändelse: Stafettkarnevalen. Sportmagasinet följer med träningarna och hur det sedan går på själva karnevalen.

1989 rekord 5500 starter. Leif Lampenius besöker Korpo skola. Det är en liten skola på 54 elever.

Brandchef har tränat lågstadielaget där. Andrea Lindström, Markus Arvidsson, Annika Holmén, Kenneth Lundell och Diana Lundqvist. 5 x 80 meter mixed är den tävling man väntar sig mest av. Leif Lindström som tränar laget och tar med också elever från ettan och tvåan. Det är spännande. Thomas Pakalen tror att det kommer att bli ett fiasko. Växlingarna är svåra. Korpo skola har inte pengar så man kommer inte att besöka Borgbacken.

I Svenska samskolan i Tammerfors följer man med hur hejarklacken förbereder sig. Man syr dräkter och tränar sånger och danser.

En vecka senare följer man med hur det sist och slutligen går för lagen. Det är spännande, men för Korpo lite knepig tävling. Man kommer till finalen, men en växling går fel.

Tammerfors hejarklack får dock erkännande för sin fina hejarklack. Och stämningen är aldrig fel på Stafettkarnevalen.

Läs mera:

Högstadielickorna tog hem ännu ett masstafettsguld till Winellska skolan.

En tidsresa med stafettkarnevalen – från växlingsdramatik till hejarklacksjubel

Stafettkarnevalen är en unik tillställning där alla skolor i Svenskfinland deltar i löptävlingar tillsammans. Den första Stafettkarnevalen ordnades 1961. Men karnevalen handlar inte bara om att springa och växla. En lika viktig tävling utspelar sig på läktarna. Löp med oss genom Stafettkarnevalens många tävlingar och decennier.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet