Hoppa till huvudinnehåll

Brännässlor och andra läckra ogräs

När våren kommer kan du hitta de hälsosammaste och godaste råvarorna i skog och dike. Vivi-ann Sjögren, Kenneth Nars och Alexandra de Paoli brinner alla för nässlor och andra ogräs.

Nässlor har använts här uppe i norr sedan stenåldern, både för fibrerna och för de nyttiga bladen.

De späda bladen, särskilt vårskotten, är ypperlig mat. Bladen är så späckade med näring att nässlan räknas som Skandinaviens nyttigaste grönsak. Bland nyttigheterna finns järn, kisel, kalium, magnesium, karotin, c-vitamin och serotonin.

Många använder förvällda nässlor i matlagningen. Här finns recept på pizza, plättar, soppa, stuvning och gnocchi av nässlorna. Alexandra De Paolis italienska mormor använde nässlor i mycket, bland annat just i gnocchin.

Alexandra De Paoli använder dock också färska nässlor. Men då måste man köra dem i en mixer så att brännhåren slås sönder. På det viset blir de ett utomordentligt näringstillskott i en energidrink, nässelsmoothie.

Men nässlan är inte den enda växten man kan plocka och äta. Kenneth Nars, Vivi-ann Sjögren och Alexandra De Paoli introducerar även kirskål, maskros, kaveldun, rölleka, harsyra och andra underbara växter man kan stoppa i sig.

En enda varning ges av Kenneth Nars: Låt inte barn ensamma plocka ätliga växter så att inte giftiga växter slinker med. Det är som med svamp, säger Vivi-ann Sjögren, man skall veta vad man plockar.

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet