Hoppa till huvudinnehåll

Omtvistat bekämpningsmedel används i Pargas

Bild: YLE/Nina Bergman cykelled

Det omtvistade bekämpningsmedlet Roundup används för att bekämpa ogräs på cykelstigen mellan Pargas och Nagu.

Näring- miljö- och trafikcentralen sköter underhållet av cykelstigen mellan Pargas och Nagu. Enligt områdeschef Markus Salminen har säkerhetsföreskrifterna följts och alla försiktighetsåtgärder har vidtagits då medlet använts.

– Alternativet hade varit mekanisk bekämpning men det var både för dyrt och tidskrävande, säger Salminen. Medlet är godkänt och kan köpas i specialaffärer av vem som helst.

Väståbolands stad vill utreda om allt gått rätt till

NTM-centralen behöver inte lov av de kommunala miljömyndigheterna då godkända bekämpningsmedel används. Nu vill staden trots det utreda att allt gott rätt till då medlet använts.

– Ämnet bryts ner inom 48 timmar men det får inte användas om det är 15 meter till närmaste vattendrag, säger miljövårdschef Sture Österman. Jag ska nu utreda om alla säkerhetsföreskrifter följts och efter det besluter vi om vi skrider till vidare åtgärder.

Roundup är enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes ett glyfosatbaserat totalbekämpningsmedel med låg akut giftighet. Det är tillsvidare godkänt inom EU.

Enligt Tukes visar ny forskning att medlet emellertid kan ge genmutationer vilket fått flera medlemsländer däribland Finland att kräva tilläggsutredningar om ämnets skadliget.
(Av Åboland)

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland