Hoppa till huvudinnehåll

Pedersöre valde Svenfors

Leif Käldman röstar, av 35 röster fick Svenfors 25
Leif Käldman röstar, av 35 röster fick Svenfors 25 Bild: YLE/Patrik Enlund stefan svenfors vald

Med 25 röster av 35 valde kommunfullmäktige Stefan Svenfors till ny kommundirektör i går. 10 ledamöter röstade på Magnus Ljung. Det blev rungande applåder i fullmäktige när valresultat förkunnades.

Lite före fullmäktigemötet hade kommunstyrelsen haft möte och där föll rösterna åtta för Svenfors och tre för Ljung.

I kommentarerna efteråt sades att det var Svenfors kontaktnät samt erfarenhet av politik och förvaltning som besegrade Ljungs näringslivserfarenhet.

Det var ett spännande val och slutade bra, sa Stefan Svenfors som hade följt med mötet från hemmet i Larsmo. Jobbet som kommundirektör tillträder han i höst, tidpunkten har inte slagits fast. Så småningom byter han bostadsort, från Larsmo till Pedersöre.

För socialdemokraternas del hoppades Gudrun Eklöv att Svenfors inte blir enbart SFP:s kommundirektör, utan ser till också de andra partierna. Svenfors har erfarenhet av tvärpolitiskt arbete, därför kunde också en socialdemokrat rösta på honom, sa Eklöv. Ett bra val, vi kommer att ha nytta av Svenfors stora kontaktnät, sa fullmäktiges ordförande Kaj Boström.

Den viktigaste frågan för nya kommundirektören blir att sätta sig in i hälso- och sjukvården. Det var SFP-gruppens ordförande Roger Eriksson och SDP:s Gudrun Eklöv överens om.


(Av Mira Myllyniemi)

Läs också