Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland varnar för råa grönsaker

Sallad och grönsaker.
Sallad och grönsaker. Bild: Johannes Jansson/norden.org salladsväxter,sallat

Gurka från Spanien kan ha orsakat matförgiftning i Tyskland, uppger EU-kommissionen.

Tre personer i Tyskland misstänks ha dött av en bakteriesjukdom orsakad av E-colibakterien. Enligt Robert Koch-institutet beror de nyaste fallen på Ehec-bakterien.

Tyska konsumenter uppmanas låta bli att äta råa grönsaker och att tvätta grönsaker från Nordtyskland särskilt noggrant eftersom de flesta fallen av bakterien har rapporterats från det området.

Enligt tyska hälsomyndigheter har minst 140 människor insjuknat i matförgiftning.

Bakterien har också nått Danmark. Där har sjukdomen bekräftats hos en person och ungefär tio personer är inlagda på sjukhus.
Även i Sverige, Nederländerna och Storbritannien har det förekommit fall bland människor som har rest i Tyskland.

Sjukdomen kan leda till nedsatt njurfunktion, kramper och i värsta fall förlamning.


(Av Sara Mannsén)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes