Hoppa till huvudinnehåll

Identitetskris?

Bild: sluta panta sluta panta

Förra veckan skrev Cecilia här i bloggen om identitet och om hur identiteten formas och småningom byggs upp och påverkas av olika faktorer. I något skede av livet, förr eller senare, hittar de flesta i alla fall sig själv och sin identitet. Man befinner sig då i ett tillstånd där man känner sig själv (eller anser känna sig själv) och känner sig rätt bekväm med sig själv och i sin tillvaro.

Tyvärr är detta med identitet inte alltid så enkelt som man kan få det att låta. Personligen är identitet inte något jag aktivt går och tänker på, utan det är något abstrakt som liksom helt enkelt finns där någonstans. Mer medveten om sin identitet blir man, enligt mig, kanske först då man hamnar i en identitetskris och då den egna identiteten känns hotad. Det är nämligen så att efter att man hittat sin identitet så råkar de flesta i något skede av sitt liv ut för en identitetskris. Dessa identitetskriser kan vara av olika slag och av olika svår grad. (Jag har dock en känsla av att begreppet identitetskris ges lite fel betydelse ibland och att folk använder ordet för lätt och i fel sammanhang, men det är nu en bisak.)

Jag tycker att man alltför ofta talar om identitetskriser som något negativt. Det är förståeligt att det kan kännas jobbigt att vara lite borttappad och inte riktigt veta var man står och vem man är. Men istället för att försöka puffa undan krisen och de känslor den väcker borde man i stället se det som en möjlighet för att utvecklas och växa som människa. I bästa fall hittar man något nytt och värdefullt i sig själv som man tidigare inte vetat om att finns hos en själv, som en oanvänd resurs. Identitetskrisen kan alltså ge dig något gott, om du bara kan ta vara på chansen att upptäcka dig själv än en gång. Många människors livsmotto lyder ”what doesn’t kill you makes you stronger”. Och ja, antagligen är det så även när det gäller identitet och identitetskriser.

Har du nångång upplevt en identitetskris? Hur klarade du den och vad gav den dig?