Hoppa till huvudinnehåll

Rådslaget: pengar, lyx och välfärd

Rådslaget var ett interaktivt TV-program där paneldeltagare tog itu med viktiga frågor. Här frågar man sig hur mycket mode och lyx får kosta. Och kultur.

Varje avsnitt av Frukost-tv från 1988 hade ett tema som följdes upp i tv-programmet Rådslaget två dagar senare. Man diskuterade i grupp frågeställningar om tolerans, civil olydnad och u-landshjälp.

Här diskuteras pengar och lyx, men samtidigt är toleransen alltid närvarande. Åbo handelshögskola och Närpes amatörteater röstar.

Programledarna Staffan Kurtén och Lena Relander kastar ut prokokativa frågor och påståenden i stil med att: Jag saknar hippiemodet. Kvinnor skall klä sig feminint. Kan företagen sponsporera kultur?

På påståendet: Vi behöver ett nytt operahus! svarar alla klart nej

Någon sammanfattande diskussion kommer dock inte men paneldeltagarna har ju i alla fall fått säga sin åsikt, många gånger

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet