Hoppa till huvudinnehåll

Finland 1970 - vartåt?

Ett nytt decennium, sjuttiotalet, börjar. Vad vill medborgarna? Och hur går det för dem?

Regissör Ywe Jalander har gjort ett reportage om Finland och dess medborgare. Han närmar sig kritiskt det nya samhället och medborgarna, konsumenterna.

Är alla på väg att bli kommersialiserade och samhällsfrånvända.

Vi deltar vid den persiska shahens besök 1970. Hälften av folket jublar och hurrar, den andra hälften protesterar mot shahens politik.

Vad kan vara en motvikt mot kommersialismen och den förljugna världen? Är det socialismen? Vi besöker Munsala och hör om Munsalasocialismen, en alldeles egen typ av socialism.

I programmet hör vi också om Sovjetunionen, den farliga reklamen och framtiden i allmänhet.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet