Hoppa till huvudinnehåll

EU kompenserar drabbade grönsaksodlare

Bild: Robert Ghement / EPA ehec-epidemin

Europakommissionen har förslagit att de länder som drabbats hårt av ehec-bakterien ska erbjudas ersättning på åtminstone 150 miljoner euro. Summan ska betalas till de grönsaksodlare som lidit på grund av den dödliga ehec-epidemin.

Dacian Ciolos, som är ansvarig kommissarie för jordbruksfrågor inom EU, säger att summan kan stiga betydligt genast när det blir klart vem som har rätt till ersättningar.

Jordbruksministrarna inom EU möts i Luxemburg på grund av ehec-epidemin. Mötesdeltagarna diskuterar också livsmedelssäkerheten inom unionen.

Både Frankrike och Spanien anser att summan på 150 miljoner euro är otillräcklig. Myndigheterna i Spanien har uppskattat att förlusterna uppgår till 225 miljoner euro i veckan.
Realistiska krav
Enligt hälsovårdskommissionären John Dalli måste länderna ändå ha realistiska krav. Han kräver också att Ryssland häver sitt importförbud mot europeiska grönsaker.

Åtminstone 25 människor har fött av tarmbakterien som har sitt ursprung i Tyskland. De senaste misstankarna är att ehec-epidemin fick sin början i en groddodling i Tyskland, men preliminära tester har inte bekräftat misstankarna.
Läs också: Smittkällan kanske inte hittas

(Av Lasse Gustafsson)

Läs också