Hoppa till huvudinnehåll

Sojaallergi och -yoghurt

Bild: YLE/Jessica Edén sojayoghurt

En ung kvinna har nyligen fått veta att hon är allergisk mot mjölk och har därför provat sojayoghurt och sojamjölk med chokladsmak. Yoghurten klarade hon bra, men av sojamjölken svällde läpparna upp och hon fick svårt att andas. Samma reaktion brukar hon få av pollen, men är inte allergisk mot choklad och undrar nu varför hon tål sojayoghurt, men inte sojamjölk.

Läs allergispecialistens svar:

Sojayoghurten är fermenterad. Vid fermenteringen spjälks det med björkpollen korsreagerande allergenet (proteinet) ned och orsakar därför sällan problem.

Däremot innehåller sojadrycker det björkkorsreagerande proteinet och ger därför typiska symtom, som klåda i mun, läppar och svalg och lindrig läppsvullnad.

Andnöd och allvarliga reaktioner är möjliga, men sällsynta. Klådan och svullnadskänslan i halsen kan däremot tolkas som andnöd.

Symptomen brukar vara värre under pollensäsongen.

Tyvärr gäller inte samma sak yoghurt gjord på komjölk. Komjölksproteinerna är mer stabila och även surmjölksprodukter är därför allergiframkallande, också om en del komjölksallergiker kan tåla surmjöksprodukter bättre än råmjöl.

Däremot vet man att länge upphettad mjölk bakad som tex muffins ofta passar mjölkallergiker.

Mikael Kuitunen,
barnallergolog

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn