Hoppa till huvudinnehåll

Cavalieren bara exempel på avelsproblem

Cavalier king charles spaniel
Cavalier king charles spaniel Bild: Mapovfille hundras

Det var aldrig meningen att förbjuda rasen cavalier king charles spaniel. Det säger Kirsi Sainio, docent i utvecklingsbiologi.

Cavalieren är bara ett exempel på de raser som har så många hälsoproblem att det nu behövs en internationell avelstrategi.

- Meningen var bara att uppmärksamma hälsoproblemen som de flesta rashundar har i dag. Men också att det finns möjligheter och också uppfödare som verkligen jobbar för att förbättra situationen, säger Sainio.

Den 27 juni ska den internationella hundorganisationen FCI hålla ett möte i Amsterdam där också Sainio ska delta.

- Forskare från Nederländerna, Sverige och Storbritannien har undersökt cavalieren i olika länder och hittat åtta ärftliga hälsoproblem, varav två är allvarliga. Nu ska de presentera resultaten närmare och därefter ska vi börja se på åtgärder.

Om FCI kommer fram till en lyckad avelstrategi för cavalieren kan man sedan använda liknande strategier för andra raser som finns på det som Sainio kallar "dödslistan".

- På det här sättet kunde vi kanske undvika de allvarligaste hälsoproblemen.

Cavalieren hör till de raser som har en stor avelspopulation. Därför är det lättare att hitta friska avelshundar som inte är nära släkt med varandra. Det är svårare att åtgärda hälsoproblem hos de mera sällsynta raserna. Men det att förbjuda en ras är inte något bra alternativ.

- Det finns exempel där man har förbjudit en ras och det har blivit ett ännu större problem. Då fortsätter man bara ett föda upp rasen men inte officiellt.

(Av Mira Myllyniemi)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten