Hoppa till huvudinnehåll

Klippträdgårdar och stenpartier

Hur kan man kan bygga upp ett stenparti och skapa en klippträdgård? Trädgårdsrutan besöker underbara klippträdgårdar i Lofsdal, Pargas och på Norrskata.

Aagot Jung och Udo Drude sitter iklädda regnställ i ösregn och diskuterar stenpartier. Udo Drude påpekar att man slarvigt kallar en massa trädgårdar stenpartier som inte alls är det. Att sköta en riktig klippträdgård är svårt och kräver massa jobb och de alpina växterna kräver mycket skötsel.

Klippträdgården hos Ole Reuter i Lofsdal, Pargas är dock mycket vacker och planerad. Ole Reuter är en sympatisk, rolig och ödmjuk man. Med kärlek berättar han om alla stenar han släpar, och om de växter han har. Han kan alla latinska namn, men "inte ett enda namn på svenska" påpekar Aagot.

På Norrskata hos Anne Gorschelnik och Torbjörn Jansson finns också en underbar klippträdgård. Den besöker Aagot Jung 1998. Klippträdgården på Norrskata har en japansk trädgård och alprosor (rodhodendron) i bergsskrevor.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet