Hoppa till huvudinnehåll

Klippträdgårdar och stenpartier

Hur kan man kan bygga upp ett stenparti och skapa en klippträdgård? Trädgårdsrutan besöker underbara klippträdgårdar i Lofsdal, Pargas och på Norrskata.

Aagot Jung och Udo Drude sitter iklädda regnställ i ösregn och diskuterar stenpartier. Udo Drude påpekar att man slarvigt kallar en massa trädgårdar stenpartier som inte alls är det. Att sköta en riktig klippträdgård är svårt och kräver massa jobb och de alpina växterna kräver mycket skötsel.

Klippträdgården hos Ole Reuter i Lofsdal, Pargas är dock mycket vacker och planerad. Ole Reuter är en sympatisk, rolig och ödmjuk man. Med kärlek berättar han om alla stenar han släpar, och om de växter han har. Han kan alla latinska namn, men "inte ett enda namn på svenska" påpekar Aagot.

På Norrskata hos Anne Gorschelnik och Torbjörn Jansson finns också en underbar klippträdgård. Den besöker Aagot Jung 1998. Klippträdgården på Norrskata har en japansk trädgård och alprosor (rodhodendron) i bergsskrevor.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.