Hoppa till huvudinnehåll

Sommarlov på 1930-talet

Sommar innebär strandliv, segling och simning. Eller strömmingsfiske. Följ med Aho & Soldan till Vasa, Tvärminne och Åland på 1930-talet.

I det första klippet besöker vi Vasa 1933. Finland visar sig från sin bästa och soligaste sida. Vi befinner oss på stranden och får njuta av badliv, sol och fina simhopp. Också segelbåtarnas snabba flykt vid horisonten fascinerar publiken.

Alla barn njuter av vattenlekarna, men de som inte kan eller vill simma sitter i publiken med hattar och parasoll och dricker kaffe.

Sommarlov innebär också jobb. Filmfamiljerna Aho och Soldan reser ut från Helsingfors till sommarstället i Tvärminne 1936. Männen bär in sakerna och kvinnorna städar undan vintern.

Man lägger ut näten på kvällen och strömmingsfångsten nästa dag är så stor att alla, ung som gammal, hjälper till. Och det är bara roligt i sommarvärmen.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet