Hoppa till huvudinnehåll

Filmer som förstörde rykten

Film
Film Bild: Yle/Arja Lento kulturtimmen

Idag är det midsommarsöndag. En dag då det kan vara bra att rannsaka sitt firande i dagarna två. Hoppeligen har du inte förstört ditt rykte någongång under småtimmarna.

Den moraliska baksmällodagen till ära bjuder vi på en topp trea filmen som förstört ett rykte.

3. Hajen (1975)

En stor vithaj terroriserar sommarön Amity på USA:s ostkust och hotar att ödelägga hela turistsäsongen. En polis, en hajfiskare och en hajexpert ger sig ut för att döda hajen i båten Orca. En båt som tyvärr är aningen för liten.

Sommaren 1975 var antalet badande i USA rekordlågt. Det här helt på grund av Hajen. Dessutom är filmen den främsta orsaken till att hajar fortfarande har ett mycket dåligt rykte. Årligen dör ungefär fem personer av hajattacker medan flera tusen dör av exempelvis ett ormbett.

2. Pretty Woman (1990)

Edward Lewis är en framgångsrik affärsman som skall ordna några affärer i Los Angeles i en vecka. Han kör vilse i staden och plockar upp en prostituerad, Vivian, som guide.

Pretty Woman visade att prostitution är vackert och chansen är stor att du hittar den sanna kärleken ifall du är villig att betala för den. Inga skydd behövs och inga könssjukdomar får du. Pretty Woman har alltså förstört prostitutionens dåliga rykte. Jämför med exempelvis Lilja 4-ever.

1. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan) (2006)

Huvudpersonen Borat Sagdijev är en känd TV-journalist i Kazakstan. På uppdrag av informationsministeriet reser han till USA för att göra en dokumentär om landet. Här råkar han se ett avsnitt av Baywatch på TV och blir förälskad i Pamela Anderson. Han köper då en gammal glassbil och reser tvärs över USA till Kalifornien för att kunna gifta sig med henne.

Borat har inte varit den bästa ambassadören för Kazakhstan. Eller vad sägs om att gifta sig med en 12-åring, hysa starka antisemitiska åsikter och hylla det faktum att Kazakhstan inte tillåter kvinnor att åka buss

Kazakhstan blev så förödmjukade av Borat att man startade en kampanj för att motverka "Borat-effekten" och plöjde ner miljontals euro för att bevisa för omvärlden att Kazakhstan är en trevlig plats där kvinnor t.o.m har egna bilar.

När Kazakhstans president Nursultan Nazarbayev besökte USA och Bush var Kazakhstans image en av huvudpunkterna på agendan.

Nyligen publicerat - X3M