Hoppa till huvudinnehåll

Byggmaraton för aktivister

Frivilligt husbygge i Israel
Frivilligt husbygge i Israel Bild: Johannes Hautaviita sraeli committee against house demolitions

Tänk dig att du bygger ett hus som nästan omedelbart rivs. Sedan bygger du upp det igen. Så rivs det igen. Och så här fortsätter det.

Det är lite som sagan om de tre små grisarna på repeat. Fast stenhuset hjälper inte i slutändan.

Ändå finns det folk som sysslar med det här på fritiden. Medan vissa idrottar eller lyfter ölglas på krogen åker andra, som Johannes Hautaviita, till Israel för att återuppbygga hus som förstörts av de israeliska myndigheterna i det omtvistade östra Jerusalem.

Tillsammans med organisationen Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) ska han och ett tjugotal volontärer från hela världen kombinera sightseeing med grovjobb i ett två veckors arbetsläger.

Men varför hålla på?

Återuppbyggandet är ett politiskt ställningstagande i första hand, säger Johannes, snarare än ett bestående sätt att ge folk någonstans att bo. Israel kallar byggandet illegalt och initiativet i sig är lite som ett evighetslångt gympass eftersom de återuppbyggda husen snabbt raseras igen. ICAHD och Johannes vill se till att det här problemet får tillräckligt med uppmärksamhet så att det kan få ett slut.

Till dess får bosättarna släpa sina möbler fram och tillbaka i takt med att husen byggs upp och rivs ner om vartannat…

 • Angriparen i Hamburg var islamist

  Gärningsmannen hade också psykiska problem.

  Den man som dödade en person och skadade sex andra i en knivattack i Hamburg på fredagen var känd av myndigheterna sedan tidigare. Han betraktades som islamist. Det uppger delstatens inrikesminister.

 • Missbrukare oroar i Karis centrum - "de är högljudda och våldsamma"

  Minskade polisresurser kan vara en orsak till oron.

  Missbrukarna i parken i Karis hjärta är högljudda och en del slåss. Det oroar både en del Karisbor och företagare i området. Minskade polisresurser kan vara en orsak till oron. De som sitter i parken håller inte med om att den otrygg.

 • Vansinneskörningen i Helsingfors utreds som dråp

  Brydde sig inte om i fall han körde på folk.

  Polisen utreder fredagens vansinneskörning i Helsingfors centrum som dråp. Den misstänkte 51-åriga gärningsmannen har berättat för polisen att han kört i väldigt hög hastighet utan att bry sig om i fall någon blir påkörd. En person dog och fem skadades.

Nyligen publicerat - X3M