Hoppa till huvudinnehåll

Byggmaraton för aktivister

Frivilligt husbygge i Israel Bild: Johannes Hautaviita icadh,israel,sraeli committee against house demolitions

Tänk dig att du bygger ett hus som nästan omedelbart rivs. Sedan bygger du upp det igen. Så rivs det igen. Och så här fortsätter det.

Det är lite som sagan om de tre små grisarna på repeat. Fast stenhuset hjälper inte i slutändan.

Ändå finns det folk som sysslar med det här på fritiden. Medan vissa idrottar eller lyfter ölglas på krogen åker andra, som Johannes Hautaviita, till Israel för att återuppbygga hus som förstörts av de israeliska myndigheterna i det omtvistade östra Jerusalem.

Tillsammans med organisationen Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) ska han och ett tjugotal volontärer från hela världen kombinera sightseeing med grovjobb i ett två veckors arbetsläger.

Men varför hålla på?

Återuppbyggandet är ett politiskt ställningstagande i första hand, säger Johannes, snarare än ett bestående sätt att ge folk någonstans att bo. Israel kallar byggandet illegalt och initiativet i sig är lite som ett evighetslångt gympass eftersom de återuppbyggda husen snabbt raseras igen. ICAHD och Johannes vill se till att det här problemet får tillräckligt med uppmärksamhet så att det kan få ett slut.

Till dess får bosättarna släpa sina möbler fram och tillbaka i takt med att husen byggs upp och rivs ner om vartannat…

 • Tjänstemän i Raseborg gav motstridig information till byggare

  Ett par som ville bygga fick olika bud.

  Först behövde paret som ville bygga i Raseborg inget undantagslov men plötsligt behövdes det trots allt. Sedan skulle de inte behöva betala för det på grund av alla oklarheter, men plötsligt fick de ändå en räkning.

 • Kräftgång för tyska högerpopulister

  AfD nere på åtta procent.

  Med sju månader kvar till det tyska parlamentsvalet backar högerpopulistpartiet Alternative für Deutschland AfD. De är nu nere på åtta procent. Det visar en färsk opinionsmätning som tidskriften Stern och den kommersiella TV-kanalen RTL har låtit göra.

 • Trångt på nya begravningsplatsen i Jakobstad

  Utvidgning behövs om fem till sex år.

  Nya begravningsplatsen i Jakobstad utvidgades för några år sedan men redan då stod klart att det behövs mera mark för att klara behoven på längre sikt. Staden och samfälligheten har nu kommit överens om ett intentionsavtal för markbyte.

Nyligen publicerat - X3M