Hoppa till huvudinnehåll

Du får göra som du vill, så länge du gör som vi säger

husbygge i israel husbygge,icadh,israel

Räcker det med att ha tweetat något frispråkigt för att bli utslängd från ett land?

Vi ringde till Yuvla Donio Gaideon vid Israels ambassad i Finland och människorättsaktivisten Johannes Hautaviita, som just blivit portad från Israel och kollade läget.

Gränskontrollen

Johannes: - De stoppade mig vid gränskontrollen i Tel Aviv, jag togs åt sidan och de googlade mig lite och sen ansåg de att jag ljög om mina orsaker till att vara i landet. Jag sa att jag skulle dit och turista, men det trodde de inte på.

Yuvla: - Vi stoppar inte alla utlänningar som reser till Israel utan bara sådana som kommer för att bryta mot våra lagar eller sätta igång demonstrationer. Vi använder oss bland annat av personliga uttalanden, olika medier och andra öppna källor som t.ex. Facebook för att att reda på om någon är aktivist eller inte. Och ibland har vi egna självständiga källor som pekar ut vissa personer. Om han blir klassad som aktivist släpper vi inte in honom i landet.

Facebook ser dig

Johannes: - De hittade några grupper på min Facebooksida som jag hade gillat och som inte överensstämde med vad de tyckte om.

Yuvla: - Om du inte vill att folk ska veta vissa saker om dig så är det ju bara att inte sätta upp sånt synligt på din Facebook-profil.

Tio års portning

Johannes: - I en sådan här situation får man vanligtvis hem information om att man är portad från Israel i 10 år framöver. Om jag inte har fått sådan information, har jag kanske möjlighet att åka tillbaka igen.

Yuvla: - Om du säger att du tänker komma tillbaka till Israel för att bryta mot lagen på något vis så kommer du troligen inte att kunna resa in i landet igen i framtiden, och myndigheterna kommer att skicka dig tillbaka till det land du kom ifrån.

Slutsats: vill du bygga hus i Israel ska du inte Facebooka om det.

Läs också den tidigare artikeln om Johannes och husbygge i Israel.

 • Tjänstemän i Raseborg gav motstridig information till byggare

  Ett par som ville bygga fick olika bud.

  Först behövde paret som ville bygga i Raseborg inget undantagslov men plötsligt behövdes det trots allt. Sedan skulle de inte behöva betala för det på grund av alla oklarheter, men plötsligt fick de ändå en räkning.

 • Kräftgång för tyska högerpopulister

  AfD nere på åtta procent.

  Med sju månader kvar till det tyska parlamentsvalet backar högerpopulistpartiet Alternative für Deutschland AfD. De är nu nere på åtta procent. Det visar en färsk opinionsmätning som tidskriften Stern och den kommersiella TV-kanalen RTL har låtit göra.

 • Trångt på nya begravningsplatsen i Jakobstad

  Utvidgning behövs om fem till sex år.

  Nya begravningsplatsen i Jakobstad utvidgades för några år sedan men redan då stod klart att det behövs mera mark för att klara behoven på längre sikt. Staden och samfälligheten har nu kommit överens om ett intentionsavtal för markbyte.

Nyligen publicerat - X3M