Hoppa till huvudinnehåll

Breivik kopierade Unabombaren

Breiviks manifest
Breiviks manifest 2083

Delar av det manifest som Anders Behring Breivik har skrivit är direkt kopierat från den så kallade Unabombarens manifest. Det avslöjar den nationalistiska webbplatsen Document.no.

Annars har Breivik varit noggrann med att uppge vem han kopierar och citerar, men den så kallade Unabombaren, Theodore Kaczynski, nämns inte med ett ord.

I Kaczynskis text är det ändå vänsteranhängare som beskrivs som fienden. Breivik har i stället använt uttryck som "kulturella marxister" och "multikulturella".

Kaczynski bedrev en brevbombskampanj i USA mellan 1978 och 1995. Totalt dog tre personer av bomberna.

Fyra delar i Breiviks manifest
Det manifest som Anders Breivik skickade ut innehåller fyra delar. De två första är av ämnade att ge bakgrundsinformation, den tredje är en detaljerad beskrivning av krigföring i Europa och den fjärde delen är av mera personlig karaktär.

Hela manifestet är 1518 sidor långt.

Den första delen går in på hur historiebeskrivningen har förfalskats och hurdan marxistisk och multikulturell propaganda som existerar. Del två behandlar de nuvarande problemen i Europa och "möjliga lösningar". I de två första delarna finns hela kapitel av andra skribenter. Delar tillskrivs bland annat den amerikanske författaren Robert Spencer och en person som använder pseudonymen Fjordman. Det finns också stora mängder källhänvisningar.

Den tredje delen, En deklaration om förebyggande krig, är manifestets mest omfattande. Breivik listar möjliga mål i olika europeiska länder och beskriver i detalj hur man anskaffa vapen och framställa sprängämnen. På listan finns också finländska mål.

Förutom krigföring beskriver Breivik också ett framtida idealsamhälle. Han efterlyser bland annat en stark, traditionell kyrka och ett samhälle med traditionella, patriarkala strukturer. Han vill också liberalisera lagstiftningen gällande bioteknologi och genetik, för att "hindra att nordiska stammen dör ut".

Manifestet fjärde del innehåller bland annat en intervju med Breivik, hans CV samt en detaljerad beskrivning av hur han förberedde sig.
(Av Peter Sjöholm)

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes