Hoppa till huvudinnehåll

Breivik uppmanade till krig på nätet

Anders Breivik anders b breivik,anders breivik,breivik

En e-post som verkar ha skrivits av den misstänkte massmördaren i Norge skickades till bland annat finländare på fredag eftermiddag en timme före bombattentatet i Oslo. Det rapporterar Iltalehti och Helsingin Sanomat.

En av dessa är Sannfinländarnas distriktssekreterare i Birkaland Terhi Kiemunki. Kiemunki säger till Iltalehti att hon inte förstår varför hon fick meddelandet. Enligt henne fanns det många personer på adresslistan.

Rubriken på e-postmeddelandet var "The Islamisation of Western Europe and the status of the European Resistance Movements", dvs. "Islamiseringen av Västeuropa och läget för den europeiska motståndsrörelsen".

Bifogat till e-postmeddelandet var ett 1 500 sidor långt dokument rubricerat "A European Declaration of Independence", dvs. "En europeisk självständighetsdeklaration".

På dokumentet står det att författaren är Andrew Berwick. På dokumentets slutsidor finns dock bilder på den misstänkte gärningsmannen i Norge Anders B. Breivik. Enligt norska medier erkände Breivik i polisförhören att det är han som till stor del skrivit materialet själv. Arbetet med manifestet ska ha pågått i nio år.

Dokumentet innehåller starkt islamfientligt material och kritik mot kulturmarxismen, samt handledning i hur man genomför terrordåd.

President Martti Ahtisaari och riksdagsman Jussi Halla-aho (Sannf) nämns i dokumentet. Ahtisaari sägs vara känd för att ha ha varit med om att grunda en jihadistisk stat i Kosovo.

Halla-aho sägs bland annat ha sagt att västerlänningarnas moraliska och etiska värderingar har gjort dem hjälplösa inför ondska och morallöshet.

Breivik hade också laddat upp en 12 minuter lång video på Youtube där han förklarade sitt manifest.

(Av Patrick Holmström)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Duterte redo att skrota försvarspakt med USA

  Vill ha bort amerikansk millitärnärvaro från Filippinerna.

  Filippinernas president Rodrigo Duterte vill ha bort amerikanska trupper från Filippinerna inom de närmaste två åren. Duterte säger också att han är villig att skrota försvarspakterna med sina allierade i Washington om det blir nödvändigt.

 • Bränder i flyktinglägret i Calais

  "Tradition att tända eld på ett hem man lämnar"

  Delar av flyktinglägret "Djungeln" i hamnstaden Calais i Frankrike brann under natten till onsdagen. En del av människorna i lägret fick sina tält nedbrända och måste sova under broar eller söka sig till andra skydd.

 • Japan fortsätter sin omstridda valfångst - trots förbud

  Valfångstkommissionen möts för att finna enighet.

  Den internationella valfångstkommissionen IWC försöker igen den här veckan finna enighet om framtiden för havens stora däggdjur - valarna. Samtidigt fortsätter Japan att fånga val i skyddade områden.

 • Hur förändras USA:s utrikespolitik efter presidentvalet?

  Vem väljer amerikanerna mellan höken och frågetecknet?

  En mur mot Mexiko, men vad annat kan man vänta sig av den amerikanska utrikespolitiken om Donald Trump väljs till USA:s president? Och vad kan man i omvärlden vänta sig av hökstämplade Hillary Clinton? Svenska Yle frågade en av USA:s ledande utrikespolitiska experter.