Hoppa till huvudinnehåll

"Hätska klimatet oroar"

Bild: Yle/ Maria Johansson li andersson

Vänsterförbundets ungdomsorganisation har tillsammans med socialdemokraternas ungdomsorganisation publicerat ett gemensamt uttalande kring händelserna i Norge.

I uttalet uttrycker ungdomsorganisationerna sin djupa oro över att samhällsklimatet blir allt hårdare också i vårt land.

Enligt Åbopolitikern Li Andersson, som är ordförande för Vänsterförbundets ungdomsförbund, har det blivit allt mera accepterat att uttrycka främlingsfientliga åsikter i Finland än förut.

Vänsterförbundet får också ofta hatiska mail och telefonsamtal av anonyma personer.

- I maj när vi ordnade förbundsdagarna i Uleåborg hade vi för första gången en säkerhetsplan som byggde just på de hotbilder som nynazistiska grupperingar eventuellt kan utgöra. Det säger ganska mycket om samhällsklimatet, säger Andersson.

Andersson riktar också kritik mot att myndigheterna inte har varit tillräckligt intresserade av att följa med de högerextremistiska rörelserna i Finland.

- Det är främst frågan om vad som anses vara politisk terrorism. Vi är så fokuserade på islamistiska rörelser att vi glömmer högerextremismen. Det är hög tid att myndigheterna vaknar, konstaterar Andersson.

(Av Nora Engström)

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland