Hoppa till huvudinnehåll

Vapenlagen aktualiseras igen

Handeldvapen på ett bord
Handeldvapen på ett bord Bild: YLE/Martti Juntunen handeldvapen

Fredagens våldsdåd i Norge var en attack mot det nordiska samhällets grundvärden och påverkar också det finländska samhället, säger utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP). Enligt Tuomioja blir en diskussion om skärpta vapenlagar igen aktuell i och med händelserna i Norge.

Tuomioja säger att både lagstiftningen och myndigheterna måste fungera på ett sätt som hindrar bland annat psykiskt sjuka från att erhålla vapen.

Han anser också att privatpersoner inte behöver förvara vapen hemma i ett civiliserat land som Finland. Enligt honom kunde de som sysslar med jakt och skytte i stället förvara sina vapen i olika föreningslokaler då de inte används.

Också försvarsminister Stefan Wallin (SFP) vill se över vapenlagarna, men påminner ändå om att regleringar av olika slag inte i ett öppet och fritt samhälle kan hindra någon att begå våldsdåd om man verkligen vill.

Enligt Wallin borde man nu fokusera på att analysera de processer som leder till att dylika vansinnesdåd uppstår.

Wallin understryker vikten av att försvara det öppna samhället. Det här gör man enligt Wallin bäst genom att förhindra att hat blir en legitim del av samhällsdebatten, något som enligt Wallin sker i dag.

(Av Mia Welling)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes