Hoppa till huvudinnehåll

Halla-aho tar avstånd från våld

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-aho Bild: Yle Jussi Halla-aho,sannf

Sannfinländarnas riksdagsledamot Jussi Halla-aho, som citeras i den misstänkta massmördaren Anders Behring Breiviks så kallade manifest, tar avstånd från våldsdåd.

Halla-aho sade i Yles A-studio att han skriver texter i det offentliga rummet och att han inte kan påverka vem som citerar honom eller i vilka sammanhang hans texter citeras.

Enligt Halla-aho är våld mot oskyldiga alltid fel. Han anser också att vissa krafter i Finland nu använder tragedin i Norge för att föra fram sin egen ideologi.

Breivik citerar i sin text en skrift av den islamkritiska bloggaren Fjordman, som i sin tur citerar Halla-Aho. Det är fråga om en text som Halla-aho skrev år 2006, där han kritiserar vänstern och islam.

Också Europaparlamentarikern Hannu Takkula från Centern citeras i Breiviks text. Citatet är taget från ett tal där Takkula talar om relationerna mellan EU, Israel och Mellanöstern.

Enligt Takkula var grundbudskapet i hans tal europeiska värderingar och framför allt mänskliga rättigheter. Han säger att budskapet var ett helt annat än den kontext Breivik har försökt passa in citatet i.
(Av Patrick Holmström)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes