Hoppa till huvudinnehåll

Nätdebatt engagerar läsarna

Dator
Dator Bild: Yle internetbrott

Allt fler röster höjs för att förbjuda anonyma debattinlägg och hatpropaganda som florerar på nätet, men åsikterna i frågan går i sär.

Hannu Olkinuora, chefredaktör för Hufvudstadsbladet, är en av dem som anser att det nuvarande systemet fungerar bra på etablerade debattforum.

Enligt Olkinuora fyller nätdebatten en funktion, den engagerar läsarna i det som tidningen rapporterar om. Webbkanalen kompletterar papperstidningens debattsidor där man fortfarande måste skriva under insändarna med sitt eget namn.

På Hbl:s nätdebatt råder registreringstvång och nätkommentarerna granskas innan de publiceras. Personangrepp, det som bryter mot lagen och hatprat publiceras inte.

Ord skadar inte
Många som kritiserar anonymitet på nätforum anser att tröskeln för bland annat hatprat blir lägre, när man inte uppträder med eget namn.

Trots det här ser chefredaktör Hannu Olkinuora inte att debattklimatet på nätet har hårdnat.

Olkinuora säger ändå att det är klart att ett budskap på internet blir starkare och börjar eka, vilket leder till att många tar ställning till sådana saker som de kanske inte normalt skulle kommentera.

Tröskeln för att engagera sig i debatt på nätet är och ska förbli låg. Olkinuora håller fast vid att det inte är som ord skadar, och enligt honom måste också hårdare debatter kunna föras i saklig ton.

Mer respekt
Också Yles svenska nyhetswebb har en kommentarsfunktion. Även här granskas kommentarerna före de publiceras, men enligt redaktionschef Jonas Jungar har det inte funnits anledning att kräva registrering eftersom debatten hittills varit rätt sansad.

Inte heller Jungar vill kväsa debatten utan han säger att den också i fortsättningen måste få föras.

Jungar önskar ändå att debatten oftare skulle bli en dialog debattörerna emellan och att deltagarna skulle behandla sina meddebattörer med respekt.

Läs också: Kommentaren: Sluta hata!
(Av Linn Karlsson)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes