Hoppa till huvudinnehåll

Trycket på Halla-aho ökar

Jussi Halla-aho 250809
Jussi Halla-aho 250809 Bild: Yle jussi halla-aho

Ordföranden för Finlands svenska socialdemokrater Steven Frostdahl säger att det är helt klart att Sannfinländarnas Jussi Halla-Ahos uttalanden och skriverier baserar sig på nazistiskt påverkad retorik, och att det är det som har fått SDP att reagera.

- Han har kallat nordisk socialdemokrati för ett lågtstående kräldjur i ett av sina blogginlägg och det är något som nog får en att ställa sig frågan om en sådan person kan sitta som ordförande för riksdagens viktigaste utskott och hantera säkerhetsfrågor, frågar sig Frostdahl i en kommentar till Svenska Yle.

Halla-aho tycks inte förstå hur man diskuterar politik och hur man hanterar folkopinionen, säger Frostdahl.

SDP vill att Halla-aho avgår

Socialdemokraterna vill att Jussi Halla-aho(Sannf) avgår som ordförande för riksdagens förvaltningsutskott.

I dagens Ilta-Sanomat ställer sig SDP:s partisekreterare Mikael Jungner frågande till Halla-ahos lämplighet som ledare för ett utskott, som bland annat svarar för säkerhetsfrågor.

Den norske massmördaren Anders Behring Breivik citerar Halla-ahos texter i sitt manifest och i går uppgav Helsingin Sanomat att Halla-aho har kopplingar till den anti-islamska bloggen Gates of Vienna.

"Intern fråga"

På frågan om SDP har stöd för sitt avgångskrav hos de andra partierna säger Steven Frostdahl att han anser att det hela är en intern fråga för Sannfinländarna.

- Om inte Halla-aho själv förstår och kan dra sina slutsatser, då förutsätter jag att Sannfinländarna visar att man förstår rättvise- och demokratifrågorna som det finländska politiska systemet representerar. Sannfinländarna måste fundera över Halla-ahos lämplighet att leda det här utskottet, säger Frostdahl.
Halla-aho beklagar
Sannfinländaren Jussi Halla-aho själv har inga planer på att avgå som ordförande för riksdagens förvaltningsutskott.

I en kommentar till Ilta-Sanomats webbtidning säjer Halla-aho att det är beklagligt att andra partier utnyttjar tragedin i Norge som inrikespolitisk käpphäst. Det är att kränka offren och deras anhöriga, menar han.


(Av Anna Savonius)

 • Paraidrotten efterlyser barn och unga som vill satsa på tävlingsidrott

  På Para Talent Day söker man bland annat nya paralympier.

  Årets idrottare Leo-Pekka Tähti känner vi alla till. Via hans framgångar och publicitet förmedlas bilden av att paraidrotten lever högt i Finland. Sanningen är ändå den, att unga handikappade och paraidrotten inte alls hittar varandra i stor uträckning. Para Talent Day-konceptet är en satsning på att erbjuda tävlingsidrott till alla som har lust.

 • Williams dementerar kontrakt med Kubica: ”Inget är klart”

  Kubica kommer inte att presenteras i samband med nästa GP.

  Rykten har gjort gällande att Robert Kubica skrivit kontrakt med Williams för nästa säsong. Nu går stallet ut och dementerar uppgifterna och säger att man inte kommer att publicera namnet på Felipe Massas ersättare den här helgen.

 • Riksrättsprocessen småningom igång i Zimbabwe

  Vicepresidenten uppmanar Mugabe att lyssna på sitt folk.

  Zimbabwes parlament har inlett de procedurer som ska leda till riksåtal mot president Mugabe vilket innebär att han kan bli avsatt från presidentämbetet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes