Hoppa till huvudinnehåll

Aporna vi minns

Det är premiärveckoslut för Rise of the Planet of the Apes
Det är premiärveckoslut för Rise of the Planet of the Apes Bild: 20th Century Fox rise of the planet of the apes

Filmen Rise of the Planet of the Apes kryllar av apor. Men visst har vi sett bättre apor på vita duken längs med åren.

Filmen Planet of the Apes från 1968 är en sci-fi klassiker med legendariska Charlton Heston (vila i fred) i huvudrollen. För tio år sedan försökte sig Tim Burton på en nyversion av filmen. Kritikerna var inte förtjusta men filmen hade sin publik.

Nu har det igen blivit dags för en ny apinvasion. Den här gången i en prequel där vi får veta hur det egentligen gick till då aporna invaderade planeten. Det är inget nytt med apor på film. Vi listar en topp trea på de mest minnesvärda.

Tuffaste aporna på film

  1. King Louie Han vill vara som du. Det var därför han kidnappade Mowgli i den animerade disneyfilmen Djungelboken (1967). Fast mest minns vi honom för den här sången:


  2. King Kong År 1933 kom originalet ut. År 2005 bestämde sig mannen bakom Sagan om Ringen-trilogin, Peter Jackson, att ge ut sin egen version. Med hjälp av specialeffekter och Andy Serkis (som även spelat Gollum) skapade Jackson en väldigt verklighetstrogen Kong.


  3. Clyde Det är självklart att plats nummer ett innehas av en riktig apa. Animerade apor och specialeffekter i all ära. Men det är garanterat en större utmaning att göra en film med en äkta apa. Att kombinera en orangutang med Clint Eastwood visade sig vara ett vinnande koncept i filmen Every Which Way But Loose (1978). Det var den näst mest framgångsrika filmen då den kom ut, direkt efter Superman.

Nyligen publicerat - X3M