Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar + polisen = sant?

Bild: sluta panta sluta panta

Hur kommer unga i kontakt med polisen idag? Och hur viktigt är det egentligen att få träffa en polis in real life nu som då, eller vara i kontakt oavsett om det sker öga mot öga eller på internet? Kanske en del av er som läser det här har märkt att polisen numera finns på internet, exempelvis genom nätpolisen Fobba som man kan hitta på Facebook, IRC-gallerian och MSN. Det finns både skol- och närpoliser som jobbar med ungdomar. Lägg ännu till vissa specialgrupper som jobbar med ungdomar på ett eller annat sätt, ja och inte att förglömma de vanliga blårockarna som patrullerar på stans gator, men varför finns vi på dessa platser? För att där finns munkar och gratis kaffe?

När jag har patrullerat på platser där ungdomar har samlats har jag ofta fått frågan ”vad gör ni här? Har det hänt något eller?”.

Personligen har jag jobbat i en av de ovan nämnda specialgrupperna. Förra året jobbade jag i ”Beta-gruppen” i Åbo, vars uppgift var bland annat att polisklädda patrullera på sådana ställen där ungdomarna fanns. Vi besökte exempelvis ett årligt evenemang i Mynämäki, där flera hundra ungdomar har för vana att samlas. En härlig stämning rådde på platsen och det kom hela tiden fram glada ungdomar som ställde en massa frågor på löpande band om både det ena och det andra. En kille frågade bland annat varifrån jag kommer när jag pratar finska med en sådan konstig dialekt – Ryssland? Nå inte riktigt, däremot från Åland. Bland denna glädje fanns också en hel del alkohol, framförallt och mest oroväckande, berusade minderåriga som stod med ölflaskan i högsta hugg. Dessvärre är det ett faktum att alkohol och brott ofta går hand i hand, och ungdomar förstår inte alltid konsekvenserna av sitt handlande. Det jag menar är att det finns en orsak till varför alkohol är enligt lag förbjudet att dricka innan man har fyllt 18 år. Saker och ting kan gå snett, det är lätt hänt och i sådana fall behövs någon där för att hjälpa.

Ibland behövs polisen på plats och visa att det inte är okej för minderåriga att dricka och härja. Då måste vi agera på ett eller annat sätt, vissa behöver mer vägledning än andra.

Polisen har gjort en medveten satsning på att utveckla samarbetet med ungdomar genom att finnas på internet, genom skolpoliser och specialgrupper med ungdomar som huvudintresse. Syftet är att strävar efter att vara lättillgängliga, nära till hands för de unga ifall de är i behov av stöd och hjälp eller behöver råd. Men också samtidigt visa att vi bryr oss om vad som händer och sker bland dem. Det är inte alltid att lätt att fråga om hjälp.

Personligen så tycker jag att samtliga av de ovanstående metoderna för att nå ut till unga är lika viktiga. Såhär ser jag på saken, men hur ser ni unga på detta? Finns polisen på de rätta platserna, är vi lyhörda, lättillängliga och ger stöd och råd? Behövs vi där och funkar samarbetet mellan oss?

===

Polisen Jenny Lehtinen gästar chatten tisdagen den 23.8.2011.