Hoppa till huvudinnehåll

Den interaktiva digital-televisionen kommer

I augusti 2001 stod nya spännande televisionstider för dörren: de digitala sändningarna skulle starta. Man förutspådde interaktivitet och publikt deltagande. Dessutom lanserades två nya kanaler.

Publiken var från början skeptisk mot den nya tekniken. Man var tvungen att köpa digitala mottagare, s.k. digiboxar för att få se de digitala kanalerna och få njuta av bättre ljud- och bildkvalitet.

Du kan spela Tetris, medan du tittar på riksdagens plenum!― Idéer om interaktivitet och digitalisering

Rundradions Erik Bäckman informerar publiken om vad en digitalisering kan komma att innebära. Modeordet är mera interaktivitet.

Interaktiviteten kanske inte blev det stora med digitaliseringen men FST fick en egen kanal FST5 och Yle en kulturkanal Yle Teema.

Eftersom finländarna var lata med att skaffa digitala mottagare utvidgades nätet i olika skeden.

Och man lottade ut digitalmottagare och informerade.

Men trots att några klagade lyste diskussionerna om vad FST5-kanalen skulle sända med sin frånvaro. Ett år efter det digitala genombrottet funderar man på vad framtiden för med sig.

Finland genom historien

 • Nyhetsskolan: Färdigbyggd eller självbyggd PC

  Lönar det sig att bygga sin egen PC?

  Vi jämför för- och nackdelar med att köpa en färdigbyggd dator och att köpa komponenterna till en dator och bygga PC:n själv. Vi berättar också hur man bygger en PC för 1000€ och vi visar en färdigbyggd PC för samma pris och ser varför de kostar mer än självbyggda datorer.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Guldfest, guldfest hela dan 2011

  Rusiga hockeylejon togs glatt emot av Finlands folk.

  Det var glada och rusiga hockeylejon och tränare som med guldmedaljer och pokal steg ner från flygplanet måndagen den 16 maj 2011. Och Finlands folk jublade och tog emot.

 • Guldfest i Helsingfors 1995

  Finländarna festade i flera dagar efter guldet i Globen,

  När resultatet från ishockeyfinalen 1995 var klart blev finländarna rusiga och glada och man festade i flera dagar. Så här togs hjältarna emot.

 • Finland klår Sverige 6-1 i drömfinal i VM 2011

  Halva Finlands befolkning tittade på ishockeyfinalen

  Nästan halva Finlands befolkning tittade på ishockeyfinalen mellan Finland och Sverige 2011. Finland slog Sverige med smått otroliga 6-1.

Nyligen publicerat - Arkivet