Hoppa till huvudinnehåll

Salmiyuck.com - Ett äventyr i salmiakens värld

Amerikanska bloggaren salmiyuck testar finsk salmiak. Han hatar det.
Amerikanska bloggaren salmiyuck testar finsk salmiak. Han hatar det. Bild: Privat salmiak,salmiyuck

Du hatar salmiak men får en hel hög på posten, vad gör du? Börjar blogga om smakupplevelserna.

Alex Papadimoulis från Ohio i USA är mannen bakom bloggen Salmiyuck.com. Han har fått en hel drös med salmiak per post från Finland som han nu tvingar sig själv (och sina vänner) att smaka på.

- Jag upprätthåller en teknikblogg. Via den har folk från hela världen skickat mig allt från souvenirer till frimärken och mynt. Plötsligt var det någon från Finland som skickade lite godis till mig. Det var spännande, ingen hade någonsin skickat godis åt mig tidigare. Det visade sig vara salmiak och det var första gången jag kom i kontakt med godiset. Jag bjöd på salmiak åt mina kollegor och de var chockade över att det fanns en sådan godissort, säger Alex.

Sedan dess har han varit väldigt negativt inställd till salmiak och det i sin tur har fått fler finländare att skicka mer salmiak till honom. Det var då han bestämde sig för att börja blogga om smakupplevelserna.

Allt från Salmiakkikossu till Sisupastiller

Alex är van vid smaken av lakrits men det är den salta bismaken som får honom att rysa. Han förfäras av Sisupastillernas egenskap att fastna i tänderna och han har även fått prova på salmiakkikossu. Så väl hemgjord som vanlig.

- Jag har smakat på olika likörer med lakritssmak. Men det här var annorlunda, säger Alex.

Han har också laddat upp några videon på youtube där han testar salmiakvarianten av koskenkorva.

Snortta salmiakpulver

Vi bestämmer oss för att ge Alex en utmaning. Han har inte smakat på salmiakpulver. Vi kommer att posta det åt honom och utmaningen är att snortta pulvret och blogga om eller filma upplevelsen.

- Det låter ungefär lika friskt som att slå sin egen hand med en hammare. Jag ser framemot tortyren. Det är bäst att jag laddar upp med lite salmiakkikossu.

Fortsättning följer.

 • Sture Nylund har inrett sitt höghusgarage till ett eget rum

  En man och hans garage

  Sture Nylund har inrett sitt höghusgarage till ett eget rum.

  Vad är det med karlar och deras garage? För många män verkar garaget, alternativt vedlidret, källaren eller utehallen vara viktigare än själva hemmet.

 • Simmare i vattnet i simhallen.

  Sibbo utreder behov av simhall

  Olika alternativ till simhallsbygge ska undersökas.

  Sibbo ska utreda om kommunen borde bygga en simhall. Det slog kommunstyrelsen fast på sitt möte på tisdagen.

Nyligen publicerat - X3M

 • Karta över Svenskfinland är Stafetten 100 löpes.

  Följ med Finland 100-stafetten

  Stafettkarnevalen föregås av en stafett genom hela Finland.

  Inte sedan de Olympiska spelen 1952 har en stafettpinne förts fram genom hela Finland. Nu har vi chansen att tillsammans återuppleva denna bedrift. Över 100 skolor deltar i denna stafett. Stafettpinnen kommer föras genom landet av över 2 000 elever.

 • Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016.

  900 kilometer genom Svenskfinland

  Stafettkarnevalen ordnar en stafett genom Svenskfinland.

  Som en del av projektet Finland 100 år, arrangeras en skolstafett genom Svenskfinland. Stafetten sänds direkt på Yle Arenan och avslutas med att det sista laget springer in på Stafettkarneval den 19. maj.