Hoppa till huvudinnehåll

Barnfilmen "Min Göran och hans Jens" berättar med små medel om tolerans och vänskap

I barndramat från 1989 skall Johannas föräldrar fara på semesterresa, men Johanna får inte följa med. I stället skall hon bo med sin kompis Göran, som spelas av Mark Levengood, och hans pojkvän Jens (Dan Henriksson).

Finlandssvensk barntelevision visar sin tolerans och öppenhet med ett sympatiskt drama från 1989 om ett barns ensamhet och vänskap. Utan att understryka visar man fram att homosexuella är helt som alla andra.

Manuset är skrivet av Nina Granvik och Mark Levengood. Nina Granvik har regisserat.

Filmen är gjord inom Nordvisionsprojektet "En god historia för de små".

Johannas (Matilda Gylleneberg) föräldrar reser på en gemensam semester. Johanna skall bo hos Göran (Mark Levengood). Johanna gillar Göran, de leker och har kul.

Men hos Göran bor också Jens (Dan Henriksson). Och han kan förstöra lekarna. Men också Jens och Johanna hittar varandra.

I rollerna: Matilda Gyllenberg (Johanna), Mark Levengood-Kärkkäinen (Göran), Dan Henriksson (Jens), Staffan von Martens (Johannas pappa), Anna Simberg (Johannas mamma).

Manus är skrivet av Nina Granvik och Mark Levengood-Kärkkäinen. Regin är av Nina Granvik.

Korta klipp ur dramat:

Barn och unga

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet