Hoppa till huvudinnehåll

Barnfilmen "Min Göran och hans Jens" berättar med små medel om tolerans och vänskap

I barndramat från 1989 skall Johannas föräldrar fara på semesterresa, men Johanna får inte följa med. I stället skall hon bo med sin kompis Göran, som spelas av Mark Levengood, och hans pojkvän Jens (Dan Henriksson).

Finlandssvensk barntelevision visar sin tolerans och öppenhet med ett sympatiskt drama från 1989 om ett barns ensamhet och vänskap. Utan att understryka visar man fram att homosexuella är helt som alla andra.

Manuset är skrivet av Nina Granvik och Mark Levengood. Nina Granvik har regisserat.

Filmen är gjord inom Nordvisionsprojektet "En god historia för de små".

Johannas (Matilda Gylleneberg) föräldrar reser på en gemensam semester. Johanna skall bo hos Göran (Mark Levengood). Johanna gillar Göran, de leker och har kul.

Men hos Göran bor också Jens (Dan Henriksson). Och han kan förstöra lekarna. Men också Jens och Johanna hittar varandra.

I rollerna: Matilda Gyllenberg (Johanna), Mark Levengood-Kärkkäinen (Göran), Dan Henriksson (Jens), Staffan von Martens (Johannas pappa), Anna Simberg (Johannas mamma).

Manus är skrivet av Nina Granvik och Mark Levengood-Kärkkäinen. Regin är av Nina Granvik.

Korta klipp ur dramat:

Barn och unga

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet