Hoppa till huvudinnehåll

Barnfilmen "Min Göran och hans Jens" berättar med små medel om tolerans och vänskap

I barndramat från 1989 skall Johannas föräldrar fara på semesterresa, men Johanna får inte följa med. I stället skall hon bo med sin kompis Göran, som spelas av Mark Levengood, och hans pojkvän Jens (Dan Henriksson).

Finlandssvensk barntelevision visar sin tolerans och öppenhet med ett sympatiskt drama från 1989 om ett barns ensamhet och vänskap. Utan att understryka visar man fram att homosexuella är helt som alla andra.

Manuset är skrivet av Nina Granvik och Mark Levengood. Nina Granvik har regisserat.

Filmen är gjord inom Nordvisionsprojektet "En god historia för de små".

Johannas (Matilda Gylleneberg) föräldrar reser på en gemensam semester. Johanna skall bo hos Göran (Mark Levengood). Johanna gillar Göran, de leker och har kul.

Men hos Göran bor också Jens (Dan Henriksson). Och han kan förstöra lekarna. Men också Jens och Johanna hittar varandra.

I rollerna: Matilda Gyllenberg (Johanna), Mark Levengood-Kärkkäinen (Göran), Dan Henriksson (Jens), Staffan von Martens (Johannas pappa), Anna Simberg (Johannas mamma).

Manus är skrivet av Nina Granvik och Mark Levengood-Kärkkäinen. Regin är av Nina Granvik.

Korta klipp ur dramat:

Barn och unga

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Påskägg i de vackraste färger och mönster

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik?

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik? Här får du noggranna instruktioner i äggmålningens grunder. Men man kan också göra det lätt för sig och bara måla på äggen med vattenfärger.

  • Påskbrasor i Österbotten

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor.

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor. Viktigast är kanske att ha den största brasan så att invånarna i grannkommunen blir avundsjuka.

Nyligen publicerat - Arkivet