Hoppa till huvudinnehåll

Eva Biaudet räds inte de svåra frågorna

Svenska folkpartiets Eva Biaudet har ofta ställt upp för de svagaste i vårt samhälle. Hon är redan en etablerad politiker.

Eva Biaudet (f. 1961) har studerat juridik vid Helsingfors universitet men hon slutförde inte sina studier utan begav sig in i politiken.

1989 valdes hon in i Helsingfors stadsfullmäktige och där verkade hon fram till år 1996. 1991 blev hon i riksdagen från Helsingfors valkrets. Hon fungerade som riksdagsledamot fram till år 2006. 1990–1994 var hon vice ordförande i Svenska folkpartiet.

Biaudet var omsorgsminister i Paavo Lipponens andra regering i 1999–2000 och 2002–2003.

Eva Biaudet har ofta nämnts som en potentiell presidentkandidat i Finland. Under det senaste presidentvalet i Finland väckte Biaudet viss uppmärksamhet genom att som representant för ett borgerligt parti öppet stöda socialdemokraternas kandidat Tarja Halonen.

Åren 2007–2010 fungerade Eva Biaudet som särskild representant för bekämpning av människohandel vid OSSE. I maj 2010 utsågs Biaudet till minoritetsombudsman. Hon ansågs vara kvalificerad för uppdraget trots att hon inte avlagt någon högre högskoleexamen, vilket var ett krav för posten. Finlands regering beviljade henne därför dispens.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet