Hoppa till huvudinnehåll

Tampong gör ont

Jag fick min första mens för snart ett år sedan och har bara använt bindor sedan dess. Jag har försökt att använda tampong med det gör skitont och det tar emot när jag ska föra in den så de slutar med att den är kanske 1 cm. inne i slidan och sedan tar det för ont så jag ger upp! Jag vill börja använda tampong för det verkar så mycket bättre för det syns inte! Men det liksom bara inte går!!

Sexualterapeut Suss Åhman svarar

Det är inte ovanligt att det känns jobbigt att använda tamponger i början. Att det fungerar bra att sätta in tampongen ungefär 1 cm och att det sedan tar emot beror på att det ungefär 1 cm in i slidan finns något som kallas för mödomshinna eller slidkrans. Det är ett slags slemhinneväck som finns runt slidans öppning och inte något slags lock som vissa tror. Slemhinneväcket har en öppning i sig, men den öppningen kan i vissa fall vara väldigt liten och tajt.
Vill man väldigt gärna använda en tampong så kan man försöka gång på gång sätta in en tampong eller ett kanske lite mildare och enklare sätt är att försöka sätta in ett finger i slidan. Det kan man bra göra och det är absolut inte det minsta farligt men man kan för säkerhetens skull tvätta händerna så att det inte kommer in några bakterier i slidan. Man kan också ta något slags glidmedel, t.ex. helt vanlig matolja om den inte har några starka kryddor i, eller ta oparfymerad hudkräm eller något liknande och sätta på fingret. Man kan ta hjälp av en spegel och titta var slidans öppning är och sedan gång på gång försiktigt sätta in exempelvis lillfingret. Så småningom då man hittat slemhinneväcket kan man försöka tänja ut det lite så att en tampong till slut får plats.
En mycket liten del av flickorna har en så tajt öppning att det i praktiken är omöjligt att använda en tampong eller att ha samlag eftersom det tar så ont. Om man skulle vara drabbad av detta så kan man vända sig till en gynekolog som kan ge lokalbedövning och skära ett litet litet snitt så att det öppnar sig, men det är nog mera i extremfall.

Läs också