Hoppa till huvudinnehåll

Fallskärmshopparna hotar överge Hangö

Fallskärmshoppare på täktom flygfält.
Fallskärmshoppare på täktom flygfält. Bild: YLE/Malin Karlberg hoppa med fallskärm

Finlands fallskärmsklubb hotar lämna Hangö flygfält för gott. Det nya skärpta miljötillståndet begränsar antalet fallskärmsflygningarna och fallskärmshopparklubben överväger nu att helt och hållet sluta hoppa i Hangö.

Kari Matilainen från fallskärmshopparklubben Suomen laskuvarjokerho säger att medlemmarna nu måste ta ställning till om det lönar sig att bygga en ny bränsledistribution på Hangö flygfält. Klubben är tvungen att bygga en ny bränsestation som uppfyller miljökraven för att få fortsätta hoppa i Hangö.

Hela våren och sommaren har fallskärmshopparna lyst med sin frånvaro i Täktom där flygfältet finns. I stället har fallskärmshopparklubben hållit till i Utti utanför Kouvola.

De flesta hopparna vill tillbaks till Hangö. Tidigare var det tänkt att den nya bränslestationen skulle ha varit klar i slutet av augusti och att hopparna efter det skulle återvända till Hangö.

Men Hangö miljönämnds beslut från den 23 augusti om ett skärpt miljötillstånd har gjort att fallskärmshopparna måste tänka om ifall det lönar sig att investera 60 000 euro i en ny bränslestation då antalet fallslärmshopp per dag begränsas avsevärt.

Miljötillståndet innebär bland annat att flygfältet inte får användas mellan klockan 18 på kvällen och 9 på morgonen och att fallskärmsflygning helt förbjuds under flera helgdagar och vissa veckoslut.

Bullerutredningar har gjorts och Matilainen förstår inte varför Hangö miljönämnd har skärpt kraven och går emot vad som tidigare är överenskommet med flygklubben.

Fallskärmshopparklubben överväger att lämna in ett besvär över miljötillståndet.
(Av Helena Rosenblad)

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland