Hoppa till huvudinnehåll

Egen drivved

Hemgjord drivved
Hemgjord drivved Hemgjord drivved Bild: Svenska Yle / Strömsö drivved

Om man har tur kan man hitta dem, bitar av trä, uppspolade på land, men drivved är inte det lättaste att hitta längs med våra stränder längre. Det går då att tillverka egen minst lika vacker drived, som den som blivit rundad och slipad av havet och gör man den själv blir den dessutom måttanpasssad enligt behovet.
- Johanna -

Det här behöver du:

  gamla kvistiga bräder
  såg
  yxa
  gasolbrännare alt. öppen eld
  stålborste
  penslar
  grå lasyr av vattenburen hobbyfärg
  vit vattenburen lackfärg
  tygtrasa av bomull

Så här gör du:

1. Börja med att såga till den längd du vill ha på bräderna, såga gärna medvetet snett. Använd såg och yxa och ”misshandla” bräderna, såga av hörn och gör hack.
2. Bränn bräderna så att ytan förkolnas.
3. Jag använde stålborsten till att borsta bort alla brända träfibrer, detta ger den rätta känslan av havsslipat trä, när det är klart är träet mjukt och ådringen syns som ett upphöjt mönster. Man blir lätt ganska smutsig men det ger resultat!
4. För att få till den rätta solblekta nyansen spädde jag ut svart, vit och brun hobbyfärg med vatten till en gråaktiglasyr. Måla med pensel och låt torka.
5. Sen använde jag mig av vit vattenburen lackfärg som jag också spädde ut med vatten och den målas på flödigt så att färgen lägger sig i alla små fördjupningar, sen torkade jag snabbt bort all överlopps färg med en tygtrasa. Låt torka.
6. Nu har du drivvedsbitar att använda till dekoration eller ett material som passar till alla möjliga roliga projekt.

Tips! Mina drivvedsbitar blev till en enkel typ av bordsdekoration i skärgårdsstil. Jag skruvade fast ljushållare för kronljus och julgransljus asymetriskt på drivvedsbitarna. Sätt i olika långa ljus, enklare än så kan det knappast bli.

Johanna målar drivved Börja med att såga ut Bränn bräderna Borsta bräderna Måla bräderna grå Måla med vit lackfärg Färdiga bräder Dekorativa bräder

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • En tripod står alltid stadigt

  En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

  En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

 • Svävande stenar

  Stenar i lera svävar bättre!

  Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

 • Stjärna av vass

  Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

  Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

 • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

  Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

  Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!