Hoppa till huvudinnehåll

Egen drivved

Hemgjord drivved
Hemgjord drivved Hemgjord drivved Bild: Svenska Yle / Strömsö drivved

Om man har tur kan man hitta dem, bitar av trä, uppspolade på land, men drivved är inte det lättaste att hitta längs med våra stränder längre. Det går då att tillverka egen minst lika vacker drived, som den som blivit rundad och slipad av havet och gör man den själv blir den dessutom måttanpasssad enligt behovet.
- Johanna -

Det här behöver du:

  gamla kvistiga bräder
  såg
  yxa
  gasolbrännare alt. öppen eld
  stålborste
  penslar
  grå lasyr av vattenburen hobbyfärg
  vit vattenburen lackfärg
  tygtrasa av bomull

Så här gör du:

1. Börja med att såga till den längd du vill ha på bräderna, såga gärna medvetet snett. Använd såg och yxa och ”misshandla” bräderna, såga av hörn och gör hack.
2. Bränn bräderna så att ytan förkolnas.
3. Jag använde stålborsten till att borsta bort alla brända träfibrer, detta ger den rätta känslan av havsslipat trä, när det är klart är träet mjukt och ådringen syns som ett upphöjt mönster. Man blir lätt ganska smutsig men det ger resultat!
4. För att få till den rätta solblekta nyansen spädde jag ut svart, vit och brun hobbyfärg med vatten till en gråaktiglasyr. Måla med pensel och låt torka.
5. Sen använde jag mig av vit vattenburen lackfärg som jag också spädde ut med vatten och den målas på flödigt så att färgen lägger sig i alla små fördjupningar, sen torkade jag snabbt bort all överlopps färg med en tygtrasa. Låt torka.
6. Nu har du drivvedsbitar att använda till dekoration eller ett material som passar till alla möjliga roliga projekt.

Tips! Mina drivvedsbitar blev till en enkel typ av bordsdekoration i skärgårdsstil. Jag skruvade fast ljushållare för kronljus och julgransljus asymetriskt på drivvedsbitarna. Sätt i olika långa ljus, enklare än så kan det knappast bli.

Johanna målar drivved Börja med att såga ut Bränn bräderna Borsta bräderna Måla bräderna grå Måla med vit lackfärg Färdiga bräder Dekorativa bräder

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Sticka mössa med bladmönster

  En liten utmaning för den som kan stickningens grunder.

  Sticka en mössa med blad som växer upp ur resåren och toppas av kronblad som möts i mössans mitt. Lär dig använda olika sorters maskor och skulptera fram mönster i rätstickning med avig botten.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Bygga kök

  Saker man kan tänka på när man bygger kök.

  Vi bygger och pratar om kök, konstruktion och ytbehandling.