Hoppa till huvudinnehåll

Egen drivved

Hemgjord drivved
Hemgjord drivved Hemgjord drivved Bild: Svenska Yle / Strömsö drivved

Om man har tur kan man hitta dem, bitar av trä, uppspolade på land, men drivved är inte det lättaste att hitta längs med våra stränder längre. Det går då att tillverka egen minst lika vacker drived, som den som blivit rundad och slipad av havet och gör man den själv blir den dessutom måttanpasssad enligt behovet.
- Johanna -

Det här behöver du:

  gamla kvistiga bräder
  såg
  yxa
  gasolbrännare alt. öppen eld
  stålborste
  penslar
  grå lasyr av vattenburen hobbyfärg
  vit vattenburen lackfärg
  tygtrasa av bomull

Så här gör du:

1. Börja med att såga till den längd du vill ha på bräderna, såga gärna medvetet snett. Använd såg och yxa och ”misshandla” bräderna, såga av hörn och gör hack.
2. Bränn bräderna så att ytan förkolnas.
3. Jag använde stålborsten till att borsta bort alla brända träfibrer, detta ger den rätta känslan av havsslipat trä, när det är klart är träet mjukt och ådringen syns som ett upphöjt mönster. Man blir lätt ganska smutsig men det ger resultat!
4. För att få till den rätta solblekta nyansen spädde jag ut svart, vit och brun hobbyfärg med vatten till en gråaktiglasyr. Måla med pensel och låt torka.
5. Sen använde jag mig av vit vattenburen lackfärg som jag också spädde ut med vatten och den målas på flödigt så att färgen lägger sig i alla små fördjupningar, sen torkade jag snabbt bort all överlopps färg med en tygtrasa. Låt torka.
6. Nu har du drivvedsbitar att använda till dekoration eller ett material som passar till alla möjliga roliga projekt.

Tips! Mina drivvedsbitar blev till en enkel typ av bordsdekoration i skärgårdsstil. Jag skruvade fast ljushållare för kronljus och julgransljus asymetriskt på drivvedsbitarna. Sätt i olika långa ljus, enklare än så kan det knappast bli.

Johanna målar drivved Börja med att såga ut Bränn bräderna Borsta bräderna Måla bräderna grå Måla med vit lackfärg Färdiga bräder Dekorativa bräder

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk