Hoppa till huvudinnehåll

Vassinstallation

Vassinstallation Bild: Svenska Yle/Strömsö konst,owe salmela,strömsö,vass

Naturkonst utgår ifrån det material man finner i naturen. Man strävar efter att inte använda några främmande element som band, spikar eller järntråd , utan sammanfogar materialet med det som naturen erbjuder. Utgångsläget är ofta att forma om eller föra en dialog med omgivande natur, därav vårt konstprojekt eller kanske vi hellre kallar det för installation.

Enkla material
Det här behövs:

- vass
- kaveldunsblad


Riva och binda

Så här binder du vassen:
Riv kaveldunsblad på längden. Använd dem för att binda ihop ”skylarna” med.


Välj stil

Jag hade flera olika alternativ för vassinstallationen, men för vassen nere vid Strömsöstranden var den här lösningen bäst.


Känn efter

Det som är viktigt att tänka på när man gör naturkonst är att studera objektet och göra det som känns bäst vid just det tillfället och den platsen!

Vassinstallationen får stå kvar och leva med årstiderna, höst – vinter – vår –sommar och så till sist försvinner den.

 • Depressionsskötarna håller tröskeln låg i Borgå

  Målet är att förebygga svåra depressioner.

  Ledorden då Borgå stads depressionsskötare arbetar med sina klienter är låg tröskel och snabb vårdkontakt. Den nya verksamheten har som mål att förebygga svåra depressioner.

 • Fler anmälningar om sexualbrott

  Under årets nio första månader anmäldes 2 545 sexualbrott.

  De misstänkta sexualbrotten som anmäls till polisen har ökat, visar statistik från Polisstyrelsen. Enligt polisen kan det handla om att tröskeln för att anmäla brott har blivit lägre.

 • Terrormisstänkt Vasabo släpptes

  Mannen greps i augusti och har sedan dess suttit häktad.

  Den 24-åriga irakiska mannen som suttit häktad för misstankar om terrorbrott har släppts skriver dagens Vasabladet. Mannen greps i augusti i Vasa och har sedan dess suttit häktad.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Äpple - allt annat än förbjuden frukt

  "Äpplet är Nordens potatis."

  Korridoren av träd verkar aldrig ta slut. Så långt ögat kan se bågnar grenarna av äpplen i röda, gröna och gräddgula färger. När man plockar ett faller några andra till marken och korgen fylls i ett nafs. Pressen från musteriet hörs på avstånd, men de här apelfrukterna skall bli äppelpaj till eftermiddagskaffet.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.