Hoppa till huvudinnehåll

Sextrakasserier vanliga på nätet

Bild: Yle hand

Barn och unga utsätts ofta för sexuella trakasserier på nätet, visar en enkätutredning som Polisen och Rädda Barnen gjort. Var femte som svarade på enkäten uppgav att de hade haft ett sexuellt förhållande via en webbkamera med en person som var vuxen eller klart äldre än hon eller han själv. Ungefär var tredje säger att de fått sexuella förslag av okända personer på nätet.
Enkäten gjordes elektroniskt via fyra nätsajter som är populära bland unga. Över 2 100 unga personer under 16 år deltog i enkäten.

Rädda barnens nätsäkerhetschef Mari Laiho säger att hon är speciellt bekymrad över de sexualbrott som sker med hjälp av webbkameror. En ung person kan av ren och skär obetänksamhet råka in i en mardröm som varar många år, om motparten har sparat bildmaterialet, varnar Laiho. Se Spotlight om sextrakasserier här! Läs också: Sexuella förslag vardag på webben
Läs också: Så här gjorde Spotlight enkäten

(Av Sara Langh)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes