Hoppa till huvudinnehåll

"Halla-aho har gått över gränsen"

Soini och Halla-aho
Soini och Halla-aho Bild: Yle sannfinländarna politik

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini föreslår att partikamraten Jussi Halla-aho temporärt utesluts ur riksdagsgruppen på grund av sina uttalanden. Halla-ahos sits kommer att diskuteras morgon.

Orsaken är att Halla-aho på onsdagen skrivit på sin Facebook-sida att Grekland skulle behöva en militärjunta för att hålla de pågående strejkerna i schack. Han tog senare bort inlägget.

Soini vill nu en gång för alla dra en gräns för Halla-ahos sätt att uttrycka sig.

- Han måste noga överväga hur han uttrycker sig. Det går inte för sig att han med sina uttalanden går emot partiets linje.

Soini är ändå nöjd över att Halla-aho redan hunnit beklaga sina uttalanden.

- Han får en chans att förklara sig i morgon, sedan får vi ser vi hur vi gör.

Sannfinländarnas gruppordförande Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar för Svenska Yle att hon talat med Soini och att Halla-ahos sits i partiet kommer att tas upp då riksdagsgruppen sammanträder i morgon. För egen del utesluter hon inte möjligheten att utestänga Halla-aho.

- Uttalandena representerar inte partiets eller riksdagsgruppens syn på demokrati, säger Ruohonen-Lerner.

Polemiskt inlägg
Enligt Halla-aho var syftet med Facebook-inlägget inte att förespråka en övergång till militärt styre i Grekland, utan att peka på svårigheterna med att genomföra impopulära reformer i ett demokratiskt land.

- Den grekiska ekonomin är i en sådan obalans att det vore politiskt självmord för vilken som helst regering att vidta drastiska åtgärder, skriver Halla-aho på Facebook.

Hotet om att bli utesluten ur riksdagsgruppen ville Halla-aho inte ta ställning till. Han vill inte helle diskutera Soinis uttalanden på basis av tidningsuppgifter.

Jussi Halla-aho är första periodens riksdagsman och ordförande för riksdagens förvaltningsutskott.


(Av Sara Langh)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes