Hoppa till huvudinnehåll

Trafikljus på riksväg 25 i Ekenäs

Korsningen vid Tenalavägen och riksväg 25
Korsningen vid Tenalavägen och riksväg 25 Bild: YLE/Malin Lindholm tenalavägen

Raseborg får sina första trafikljus. Det är nu aktuellt med trafikljus i korsningar på riksväg 25 i Ekenäs.

Enligt planerna kan både korsningen till Österbyvägen och korsningen till Tenalavägen (stamväg 52) få trafikljus berättar samhällstekniska nämndens ordförande Berndt Mannström (SDP).

- Närings-, trafik- och miljöcentralen har sagt att de ska bygga trafikljus nästa sommar, säger Mannström.
Staden önskar rondell men staten säger nej
I augusti ansåg samhällstekniska nämnden i ett utlåtande till statliga myndigheter att rondeller eller lösningar med planskilda korsningar är det som staden vill ha både till Österby och stamväg 52.

Kai Tattari från NTM-centralen säger att en rondell vid Tenalavägen inte skulle gå att bygga bland annat för att den skulle behöva mera utrymme än där finns. När trafikljusen vid korsningen är på plats kan han ännu inte säga, i värsta fall kan det ta några år tror han.
2014 eller 2015
Projektchef Mervi Varis på NTM-centralen säger också att det kommer att dröja tills trafikljusen styr trafiken i korsningarna från riksväg 25 till Tenalavägen (stamväg 52) och till Österbyvägen (väg 103). Allra tidigast kan det bli frågan om 2013 enligt Varis men sannolikt blir det aktuellt först 2014 eller 2015.
Planeringen pågår redan. Finansieringen kommer från statens underhållsbugdet så den avgörs först senare förklarar Varis.

Nytt bostadsområde kräver
I Österby planeras ett nytt bostadsområde i Rävnäs-Kursand med omkring 150 tomter.

Men redan nu är det svårt att komma in och ut vid korsningarna i Österby. När de planerade tomterna har sålts, kommer det vara ännu flera bilar som ska ut från byn i morgonrusningen. Därför bör trafikproblemen lösas innan staden kan godkänna hela planen över området.

Men den västra delen kräver enligt staden nödvändigtvis inga nya trafiklösningar. Ibruktagning av dessa tomter kommer inte att medföra så stor inverkan på trafiken att speciella
arrangemang skulle behövas.

Tomter säljs redan 2012
Samhällstekniska nämnden föreslår nu för styrelsen och fullmäktige att planen för den västra delen med 40 tomter godkänns till först.
Mannström uppskattar att de första tomterna i området kommer till salu i vår.

- Det har funnits förfrågningar om när tomterna kommer till försäljning en länge tid nu, konstaterar Mannström som tror på ett relativt stort intresse för tomterna.

Mannström tror att resten kan komma till salu ett halvår efter att trafikljusen monterats, det vill säga vintern 2012-2013.

Välkomnar trafikljus

Lokalborna Krister Mannström, Heikki Westerling, Rolf Wiberg och Anita Johansson välkomnar alla trafikljuset vid Tenalavägen men Westerling tycker ändå att det inte är helt nödvändigt.

- Det är vissa stunder på dagen som det kan bli en liten rusning här men det är frågan om så några minuter så det borde inte vara något större problem det inte, säger Westerling.

Anita Johansson är inte av samma åsikt. Hon blev en gång påkörd av en bil vid korsningen då hon cyklade.

- Jag var påväg över skyddsvägen och där var en bil som stod och väntade på att få komma ut på Hangövägen, säger Johansson.

Johansson själv klarade sig lyckligtvis utan skador men det gjorde inte hennes cykel.


(Av Malin Valtonen)

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland